İfade özgürlüğü çerçevesinde TCK'da düzenlenen hakaret suçu - Kurt, Mehmet (My University, 2025)
Türk Ceza Kanunu'nda 125. maddesinde düzenlenen hakaret suçunun gerekçesinde, hakaret içeren fiillerin cezalandırılması ile korunan hukuki değerin kişilerin şeref, namus, haysiyet gibi değerleri ile toplum içindeki itibarının ve diğer fertler nezdindeki saygınlığının korunması olduğu ifade edilmiştir. Bu kapsamda bireylerin haklarının korunması ile birlikte toplumu oluşturan diğer bireylerin ifade özgürlüğünün korunması da çok önemlidir. Günümüzde demokratik ve insan haklarına dayalı toplumlarda bireylerin gelişmesinin en önemli araçlarından birinin ifade özgürlüğü olduğu hususu tartışmasız bir gerçektir. Bu nedenle kişilerin söz, yazı veya başka araçlarla kendisini ifade edebilmesi ve ifade özgürlüğünün istediği gibi kullanabileceği araçların kendisine sağlanması da demokrasinin gereğidir. Biz de bu kapsamda hakaret suçu ile bireylerin toplum içindeki itibar ve saygınlığının korunurken diğer bir birey hakkı olan ifade özgürlüğünü ne ölçüde sınırlandırdığı, sınırlandırma araçlarını kullanırken de bireyin haklarının yarıştığı durumlarda hadiselerin ne şekilde ele alındığını incelemeye çalıştık. Tezimizde öncelikle Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen Hakaret suçunu ele almakta ve bu suç hakkındaki unsurları, özel görünüş şekilleri, soruşturma ve kovuşturma usulleri ile yaptırımına dair hususlar ele alınmıştır. İkinci bölümünde ise ifade özgürlüğünün kısa bir çerçevesi çizildikten sonra Anayasa'da tarihsel süreçte ifade özgürlüğünün nasıl düzenlendiği ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde de ifade özgürlüğünün nasıl düzenlendiği ele alınmıştır. Son bölümde ise Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları çerçevesinde ifade özgürlüğü ile hakaret suçunun birbiri ile kesiştiği noktalarda yargının kararlarını ne şekilde verdiği incelenmiştir.

In the justification of the insult crime regulated in Article 125 of the Turkish Penal Code, it is stated that the legal value protected by the punishment of acts containing insult is the protection of the honor, dignity, and reputation of individuals within the society and their respect in the eyes of other individuals. In this context, it is very important to protect the rights of individuals as well as the freedom of expression of other members of society. Today, it is an indisputable fact that freedom of expression is one of the most important tools for the development of individuals in democratic and human rights-based societies. Therefore, it is a requirement of democracy that individuals be able to express themselves through speech, writing or other means and that they be provided with the means to use freedom of expression as they wish. In this context, we have tried to examine to what extent the crime of insult limits the freedom of expression, which is another individual right, while protecting the reputation and dignity of individuals in society, and how the events are handled in cases where the rights of the individual compete when using the means of limitation. Our thesis first examines the crime of insult regulated in the Turkish Penal Code and general information about this crime, the elements of the crime, special forms of appearance, investigation and prosecution procedures and issues regarding sanctions are discussed. In the second section, after a brief outline of freedom of expression, how freedom of expression is regulated in the Constitution in the historical process and how freedom of expression is regulated in the European Convention on Human Rights are discussed. In the last section, how the judiciary makes its decisions at the points where freedom of expression and the crime of insult intersect with each other within the framework of the decisions of the Court of Cassation, the Constitutional Court and the European Court of Human Rights is examined.
The crime of defination regulated in the Turkish criminal code within the framework of freedom of expression
Keywords: Düşünce Hürriyeti; Eleştiri Hakkı; freedom of expression; freedom of thought; Hakaret; Hakaret ve iftira; honor; human of rights; İfade Özgürlüğü; İnsan Hakları Insult; İtibar; Libel and slander; prestige; reputation; right to criticism; Saygınlık; Şeref; Turkey; Türkiye