Kamusal bir mal olarak finansal sistemin regülasyonu: Türk bankacılık sektörü örneği - Zülfüoğlu, Özkan (My University, 2013)
Regülasyon, Finansal Sistem, Kamusal Mal ÖZET KAMUSAL BİR MAL OLARAK FİNANSAL SİSTEMİN REGÜLASYONU: TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜ ÖRNEĞİ Devletin ekonomide üstlendiği rolün, günümüzde düzenleyici ve denetleyici bir niteliğe dönüşmesi, finansal piyasaların regülasyonunu gündeme getirmiştir. Finansal piyasalarda müdahale olmadığı takdirde görülen asimetrik bilgi, ters seçim, ahlaki tehlike, dışsallıklar ve diğer piyasa başarısızlıkları finansal istikrarsızlığın kaynağı olabilmektedirler. Finansal piyasalarda yaşanan istikrarsızlıkların çok ciddi maliyetlerinin olması bu piyasaların regülasyonunun kamusal bir mal olarak ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Türk bankacılık sektöründe regülasyonların başladığı 2001 yılı sonrası dönem, regülasyon öncesi dönem ile karşılaştırıldığında, finansal piyasa başarısızlıklarının önlenmesi ile rekabetin artırılması bakımından olumlu sonuçlar elde edildiği ve sektöre yabancı sermaye girişinin arttığı görülmüştür. Türk bankacılık sektörünün 1966-2010 dönemi verileri kullanılarak yapılan zaman serisi analizi ile sermaye yeterliliği ve aktif kalitesine yönelik regülasyonların finansal istikrara, likidite, karlılık ve gelir gider dengesine yönelik yapılan regülasyonların ise ekonomik büyümeye katkıda bulunabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Regulation, Financial System, Public Good

REGULATION OF FINANCIAL SYSTEM AS A PUBLIC GOOD: THE CASE OF TURKISH BANKING SECTOR The transformation of the government’s role in economy into regulatory and supervisory features has brought up the regulation of the financial markets. Unless no intervention is to financial markets, asymmetric information, adverse selection, moral hazard, externality and other market failures, lead to serious instability in financial system. The huge cost of instability in financial markets produces the regulation of these markets as a public good. Comparing the post-2001 period when regulations in the Turkish banking system began, with the period before the regulations, positive results are obtained in terms of the prevention of financial market failures and increasing competition and inflow of the foreign capital. With the time series analysis tested period of 1966-2010 in Turkish banking sector, we obtain; regulations focus on capital adequacy and asset quality have positive effects on financial stability, liquidity, profitability and regulations on income-expenditure balance have positive effects on economic growth.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Finansal Piyasalar, İleri Dönem; Maliye; Türkiye