Din eğitimi açısından Kuran’da şeytan kavramı - Bulat, Elif (My University, 2006)
DİN EĞİTİMİ AÇISINDAN KURAN’DA ŞEYTAN KAVRAMI Ninpizzi, Edimmu, Ehrimen, Set, Şiva, Hades, Satan, İblis ve Şeytan;farklı din ve toplumlardaki kötülüğün sembolik veya varlıksal şekline verilen adlardır. Kötü ruh ,canavar,cin ,melek veya Tanrı olarak görülen şeytan,dinler tarihi,psikanaliz ve sanat açısından eski ve kapsamlı bir geçmişe sahiptir. Kuran;şeytanın İblisin eylemsel şekli,algılanamayan cin türü bir varlık, Tanrısal emre itaatsizlik gösteren,Tanrı huzurundan kovulan insana düşman olan ve onu kötülüklere sürükleyen,doğrudan ayırmak için cin ve insan dostlarıyla birlikte kıyamete kadar çalışacak olan bir varlıktır. Kuran’a göre şeytanın eylemleri;İnkar ,şirk(çoktanrıcılık) ,münafıklık,dinden dönme,vahiy dışı din anlayışı oluşturma ve Allah’ın doğru yolundan insanları alıkoyma, yaratılışı değiştirme ,insana kendini , Tanrıyı ve Tanrısal buyrukları unutturmakta,boş hayal ve ümitler peşinde koşması için insana telkin yapmak,haram ve haksız kazanç,faiz yemek,insanlar arası iletişimi gerçekleştirmeme,taklitçilik yapma,kehanet ve sihir,israf,bilgisizlik ,barışı bozma,yalan haberle fitne oluşturma ve gösteriş için yardımlaşma yapma,içki ve uyuşturucu kullanma ve kumar oynama. Kuran bu şeytani eylemlere karşı ;aklı kullanma,bilgi-vahiy,eğitimci-peygamber,iman-ibadet-tevekkül,takva ve ihlas, kalbin ,duyguların ve egonun eğitimi,dua ve Allah’ın lütfu ve merhameti gibi önlemleri sunmaktadır .

CONCEPT OF SATAN IN QURAN FROM THE ANGLE OF RELIGIOUS EDUCATOIN Ninpizzi,Edimmu,Ehrimen,Set,Şiva,Hades,Satan,İblis and Şeytan;given names of the symbolic or ontological form of badness in different religious and societies.Satan has an old and comprehensive past from the angle of religious history,psychoanalysisand art which was seen like bad sprit,monster,elf,angel or God. In QURAN;satan is the active form of iblis,non-perceptible ,elf,because of the disobedience to God,chased from the God’s place,foe for the human being and bring them to the badness for ever by the way of elf and human being friends. The actions of satan in Quran are;atheism,polytheism,doble dealing,turned from the religious,out of religious insight,prevent the human beings who are walking in the way of God,order the persons to change their natures,to cause to forget their selves and God ‘s commends,to suggestion the people to run from the back of vain fancies and dreams,eating forbidden by religious and unfair earnings and interest,to break social relations,emitation, make wicth and fortune-telling,ignorance,break the peace,giving wrong knowledge and news to provocate the society,pretentious helping,using drink and narcotics,and to gable. Quran was offering measures like;using ratio,knowlwdge-God’s revelations,educatur-propet,faith-ritüels-resignation in God,takva,sincerity,education of heart,emotionsand self,top ray and pity and kidness of God.
Keywords: Din_Eğitimi; İslam Dini