Elektronik ticaret işletmelerinde muhasebe düzeni - Ulucan, Fatma (My University, 2002)
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişme ekonomik faaliyetleri etkilemekte ve değiştirmektedir. İnternet kullanımının yaygınlaşması beraberinde elektronik ticaret kavramını getirmiştir. E-ticaret, ticaretin yönetilmesinde elektronik araç ve teknolojilerin kullanılmasını ifade etmektedir. Globalleşen dünyada işletmelerin rekabet avantajı sağlamaları kullanacakları teknolojilerle yakından ilgilidir. İşletmelerin e-ticaret uygulamaları ve bu uygulamaların muhasebe düzenine etkisinin incelenmesi çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırmada, bir e-ticaret işletmesinin muhasebe uygulamaları incelenmiş ve özellik gösteren muhasebe kayıtlarına yer verilmiştir. E-ticaret kavramı teknik yönlerine girilmeden ana hatlarıyla tanımlanmış ve sektörel analizi yapılmıştır. Dünyada ve Türkiye'de sürekli gelişmekte olan e-ticaret hem tüketicilere hem işletmelere birçok avantaj sunmaktadır. Güvenlik sorunlarının giderilmesi, kamunun aydınlatılması ile e-ticaret uygulamaları artacak ve önemi daha iyi anlaşılacaktır. The improvements in information and communication technologies effects the economical operations. With the usage of internet the term e-commerce has appeared as a result of using technological devices in business management with a global point of view the competitive advantage of the firms depends on the technologies they use. In this thesis the accounting procedures of an e-commerce company have been included and some special features of these procedures like different entries have been analyzed. The term e-commerce has been defined without including the technical aspects of the subject and a sectoral analysis has been made. In the world and in Turkey e-commerce which has been improving day by day has lots of advantages both for companies and consumers. By avoiding the security troubles and informing the community about this term the practices of e-commerce will increase and its importance will be realized better.
Keywords: Muhasebe; Ticaret