Türkiye’de konut edinimi, ev sahipliğinin kültürel motivasyonları ve evin anlamı - Taç, Zeynep Arslan (My University, 2022)
Ekonomik krizler, göç dalgaları, pandemi gibi olgular konutun, ekonomik ve toplumsal olarak ne anlam ifade ettiği üzerine yeniden düşünülmesini gerektirmektedir. Konut, ekonomik ve toplumsal eşitsizlikteki rolüyle eşitliğin yeniden tesis edilmesinde oynadığı rol sebebiyle farklı disiplinlerden araştırmacıların ve politika yapıcıların odak noktasındadır. Bu çalışma, konut, ev ve ev sahipliği olgularını kültürel boyutuyla anlamaya çalışmayı amaçlamaktadır. Çalışma, konut, ev ve ev sahipliği olgularının sadece ekonomizimle açıklanamayacağı iddiasını barındırmaktadır. Konut edinim ve ev sahipliği istemini eve yüklenen anlam bağlamında anlamayı amaçlayan çalışma, İstanbul İli Kadıköy ve Sultanbeyli ilçelerinde örneklemini muhtarlar, sektör temsilcileri ve konut kullanıcılarının oluşturduğu 57 kişiyle yapılan derinlemesine görüşmelere dayanmaktadır. Alan araştırması sonucunda konut edinimi ve ev sahipliğinin, kültür içinde anlam kazandığı bununla birlikte makro ekonomik koşullardan bağımsız olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Konut ediniminin ve ev sahipliğinin kültür içinde kazandığı anlamda ise bireysel deneyimlerin, ailenin, gelecek kaygısının belirleyici olduğu, evle ilgili kurulan hayallerde ise konutun yatırım değerinin değil, huzurun paylaşılan ortak ideal olduğu gözlemlenirken, evin anlamı evsizlik üzerinden de tartışılmıştır.

Economic crises, migration waves, and pandemics required rethinking the role of housing in terms of economy and society. Housing is the focus of policymakers and researchers from different disciplines due to its role in economic and social inequality and the re-establishment of equality. This study aims to understand the impact of culture on the concepts of housing, house, and homeownership. The study argues that housing, house, and homeownership cannot be explained by economism alone. Main aim of the study is to understand home buyer demand and homeownership in the context of the meaning attributed to the home. The findings are based on field research conducted with mukhtars, sectors representatives and tenures with sample size of 57. The main result of the study is housing purchase and homeownership gain meaning within the culture which it is not independent of macroeconomic conditions. Since housing purchase and homeownership are culturally given, individual experiences, family, and future concerns play the main roles. Another important finding of the study is, shared ideal home image is shaped by sense of peace than financial worth of the housing. The study also discusses homelessness in the context of meaning of home.
Keywords: Ev; Ev sahipliği; Evin anlamı; Home; Home Ownership; Housing; Kadıköy; Konut; Meaning of Home; Political science; Siyasal bilim; Social sciences; Sosyal bilimler; Sultanbeyli; Sultanbeyli Housing; Turkey; Türkiye