Hemodiyaliz ve Böbrek Nakli Hastalarında Anksiyete, Depresyon ve Yaşam Kalitesinin Karşılaştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2017)
AMAÇ: Çalışmanın amacı; hemodiyaliz (HD) ve renal transplantasyon (Tx) hastalarında anksiyete, depresyon ve yaşam kalitesini karşılaştırmaktır. GEREÇ ve YÖNTEMLER: Veriler; Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve SF-36 yaşam kalitesi ölçeği kullanılarak toplandı. İstatistiksel analizde ki kare testi, varyans analizi ve independent samples t test kullanıldı. BULGULAR: Çalışmaya toplam 90 hasta (50 HD, 40 Tx; ortalama yaş 51,63±16.1 yıl; HD grubunda 32 erkek, Tx grubunda 31 erkek) dahil edildi. Gruplar sosyodemografik açıdan benzer özelliklere sahipti. Her iki grupta benzer oranda anksiyete ve depresyon görüldü. Kadınların anksiyete ve depresyon puanı erkeklerden daha yüksek bulundu. Diyalize girme süresi ile depresyon ve anksiyete arasında ilişki yokken transplantasyon süresi ile anksiyete ve depresyon arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (sırasıyla p= 0,012 p= 0,019). Yaşam kalitesi alt ölçeklerinden fiziksel fonksiyon, fiziksel rol güçlüğü, emosyonel rol güçlüğü, vitalite, genel sağlık ve fiziksel komponent puanı HD grubunda daha düşük saptandı (p<0,05). Yaşam kalitesi skoru kadın ve erkeklerde benzer bulundu. SONUÇ: Renal transplantasyon hastalarında anksiyete ve depresyon sıklığı HD hastalarıyla benzer iken böbrek nakli hastalarında yaşam kalitesi daha iyi saptandı.

OBJECTIVE: This study was designed to compare anxiety, depression and the quality of life in hemodialysis (HD) and renal transplant (Tx) patients. MATERIAL and METHODS: A total of 90 patients (50 HD, 40 Tx) were included in the study. Data was collected using the Beck Anxiety Inventory, Beck Depression Inventory and the SF-36 quality of life scale. Chi-square test, analysis of variance and independent samples t test were used for statistical analysis. RESULTS: Both groups had similar socio-demographic characteristics. There was no significant difference in anxiety and depression scores between the groups (p>0,05). However, anxiety and depression scores were higher in women. There was no correlation between the duration of dialysis treatment with anxiety or depression but the post-transplant time was positively correlated with anxiety and depression. The quality of life sub-scales of physical function, physical role difficulties, role emotional distress, vitality, general health and physical component scores were found lower in the HD group (p<0.05). Quality of life scores were similar in males and females. CONCLUSION: Anxiety and depression scores were similar in HD and renal transplantation patients whereas the quality of life was better in the Tx group.
Comparison of Anxiety, Depression and the Quality of Life Between Hemodialysis and Renal Transplantation Patients
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Psikiyatri; Rehabilitasyon; Psikoloji; Kadın Araştırmaları