Sinemada ekolojik bakışlar : ekolojik perspektifte distopik Türk sineması - Çan, Aytek Uğur (My University, 2024)
Bu tez çalışması Türk distopya sinemasından seçilen örnekleri ekolojik bir perspektifle ele almaktadır. Bu çerçevede Körfez (2017), Buğday (2018), Gölgeler İçinde (2020) ve Bir Zamanlar Gelecek 2121 (2022) filmlerini incelenip ekolojik bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Tez çalışmasında ülke sinemasından seçilmiş örnek filmlerle anlatımlardaki ekolojik bakış açısının distopya evrenindeki yansımaları sunulmuştur. Bu filmlerde teknik ve biçimsel yönden farklılıklar bulunmasına rağmen Türkiye’de günden güne daha da kaygı verici boyutlara ulaşan ekolojik tahribat, doğaya karşı yabancılaşma ve sürdürülebilir gelecek gibi dikkate alınması gereken konulara dair önermelerde bulunulmuştur. Sinema, ekoloji, doğa, insan, distopya vb. unsurlar ile film içerikleri üzerinden yapılan ekoeleştirel analizler ile literatür taraması; yönetmenlerle yapılan röportajlarla birleştirilerek değerlendirilmiş, böylelikle distopik sinema unsurları ve anlatı arasındaki ekolojik ilişki günümüz Türk sineması kapsamında incelenmiştir.

This thesis examines Turkish dystopian cinema from an ecological perspective. In this context, it will examine and evaluate the films Körfez (2017), Buğday (2018), In the Shadows (2020) and Once Upon a Time in the Future: 2121 (2022). In the thesis study, the reflections of the ecological problems in the dystopian universe are presented with sample films selected from the Turkey cinema. Although these films are technically and formally different from each other, they draw attention to the increasingly worrying problems of industrialization, environmental pollution, uncontrolled urbanization and nature in Turkey. Cinema, ecology, nature, human, dystopia etc. the elements were evaluated by combining the analysis of the film contents with literature review, ecocritical studies and interviews with director of films, thus the ecological relationship between elements of dystopian cinema and narrative was examined within the scope of today's Turkish cinema.
Keywords: Distopik Türk Sineması; Distopya; Distopya filmler; Doğa; Dystopian films; Dystopian Turkish Cinema; Eco-cinema; Ecocriticism; Ecology; Eko-sinema; Ekoeleştiri Dystopia; Ekoloji; History and criticism; Nature; Tarih ve eleştiri; Utopias in motion pictures; Ütopya, Sinemada