Prematüreler için hemşirelik bakım standartları oluşturulması ve etkinliğinin değerlendirilmesi - Umur, Aysel (My University, 2008)
Araştırma, prematüre bebekler için oluşturulan standart bakım planının uygulanabilme durumu ve etkisinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırma bir hastanenin prematüre kliniğinde gerçekleştirilmiştir. Veriler; “hemşirelik verisi toplama formu”, “günlük veri toplama formu”, “hemşirelik tanıları rehberi”, “hemşirelik girişimleri/ aktiviteleri formu”, “sonuç kriterleri formu” ve ailelere uygulanan “hemşirelik bakımından memnuniyet ölçeği” ile toplanmıştır. Örneklemi 1200-2000gr arası, 32-37 haftalık 60 bebek oluşturmuş olup, bunların 30’u deney, 30’u kontrol grubuna yerleştirilmiştir. Deney grubu bebeklere oluşturulan standart bakım planı ile taburcu oluncaya kadar bakım uygulanmıştır. Annelerin memnuniyet düzeyleri ile deney-kontrol grubu bebeklerin belirlenen sonuç kriterlerine yönelik bulguları karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Bulgular; Deney grubu bebeklerde, kontrol grubu bebeklere göre daha az hemşirelik tanısı konulmuş ve bu hemşirelik tanıları daha kısa sürede çözümlenmiştir. Risk tanılarının gerçek tanıya dönüşme durumu kontrol grubu bebeklerde anlamlı derecede yüksektir. Yine kontrol grubunda %13,3 ilave tıbbi sorun oluşurken, deney grubunda oluşmamıştır. Deney grubu bebeklerin emme-yutma yeteneği kazanma zamanları ve tamamen oral beslenmeye geçme süreleri kontrol grubundan daha kısadır. Deney grubu bebeklerde hastanede kalma süresi, tedavi maliyeti ve annelerin hemşirelik bakımından memnuniyet düzeyleri kontrol grubundan anlamlı düzeyde iyi bulunmuştur. Sonuç olarak; prematüreler için geliştirilen standart bakım planının, prematüre bebek ve ebeveynlerin bakımı için uygun olduğuna, ancak uygulanabilmesi için (özel eğitimden geçirilmiş) hemşire başına düşen bebek sayısının 2-3 ile sınırlandırılması gerektiğine karar verilmiştir. CONSTITUTION OF NURSING CARE STANDARDS FOR PREMATURES AND EVALUATION OF ITS EFFECTIVENESS

Te aim of this research was to evaluate the applicability and effectiveness of the standard care plan intended for premature infants. Research was conducted in the premature clinic of a hospital. Data was collected with “data collection form”, “daily data collection form”, “nursing diagnosis guide”, “nursing interventions/ activities form”, “nursing outcomes form” and ‘nursing care satisfaction scale’. The sample group consisted of 60 babies which gestational age of them were 32-37 week old, weigh of them were between 1200-2000gr. 30 babies were placed in the experiment group, the other 30 were placed in the control group. Care was carried on for the experiment group as per the standard care plan until they were discharged. The satisfaction rate of the mothers and the result criteria for the experiment-control group infants were compared and evaluated. Findings; less nursing diagnosis was diagnosed for the experiment group infants compared to control group infants and these nursing diagnosis was resolved in a shorter time. The rate of change from risk diagnosis to actual diagnosis is significantly higher in control group infants. Besides that, additional medical problems occurred in the control group at a rate of 13.3% while there was not any in the experiment group. The periods of gaining sucking-swallowing abilities and transforming to complete oral feeding of the experiment group infants were shorter than the control group. Duration and cost of hospitalization of experimental group were found significantly better compared to the control group. Also, satisfaction of mothers from nursing care was significantly higher than control groups’. In conclusion; it is decided that the standard care plan developed for the premature infants and parents is effective and applicable, but for the application the number of infants per each nurse (subjected to special training) shall be limited by 2-3.
Keywords: Premature Bebekler; Premature Hemşirelik Bakımı