Toplam kalite yönetimi uygulayan işletmelerde performans değerlemesi sonuçlarının kullanıldığı başlıca alanlar ve uygulama - Süerdem, Fatma Arzu (My University, 2003)
İşletmelerin 21'nci yüzyılda sürdürülebilir tek kalıcı rekabet avantajı, en büyük serveti olan çalışanlarının performanslarını yönetebilmelerine bağlıdır. İnsan kaynağının yetenek ve kapasitesini arttırmaya yeniden yöneldiğimiz bu dönemde, etkin bir rekabet için , en iyi işgörenleri işletmemize çekmek ve işletmemizde tutmak yeterli değildir. İşletmenin misyon ve hedefleri doğrultusunda, onların başarılarını değerlemek gerekiyor. İşgörenlerimiz sayesinde rekabet sağlayabilmek için, işletmenin başarısı adına, işgörenlerin işe yaklaşımlarının ve işle ilgili becerilerini güçlendirerek, onların ulaşmaları gereken hedeflere duyarlı olmamız ve bu hedeflerin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Odağında insan olan Toplam Kalite Yönetimi (TKY) yaklaşımı, ortaya koyduğu ilkeler ile işletmelerin işgörenlerine bakış açısına ışık tutmaktadır. TKY ve iş hayatında başarının; uzun vadede işgörenlerin işlerine olumlu katkıda bulunmasından geçtiğini söylememiz mümkündür. Bu sebeple işletmelerin insan odaklı organı olan İnsan Kaynakları Yönetimi ve bu fonksiyonun en önemli işlevlerinden biri olan Performans Yönetimi Sistemi ön plana çıkmaktadır. Performansın planlama, değerlendirilme ve geliştirilmesini içeren sistematiğinin işletmelerimizde benimsenmesi ve uygulanması, kanımızca bireysel performansın adil, objektif ve rasyonel bir biçimde değerlemesine önemli ölçüde katkıda bulunacaktır. It can be said that, ın the 21st century, the sustainable competetive advantage of the companies is solely dependable on the sound management of the performance of employees who are the biggest asset of any organisation. In an age, when renewed efforts for the development of the skills and capability of our human resource for an effective competitiveness, is on the agenda; the attraction and retention alone of the brightest and best employees, is not sufficient. In line with the mission and objectives ot the company, the appraisal of the achievements and performance of the employees in an objective manner emerges as an important phenomenon. I am of the opinion that, for the sake of the company' s success and in order to achieve a meaningful competitiveness based on our employees, the company has to be sensitive to the attitude towards their work and their desired objectives and develop their skills accordingly on the basis of the performance appraisal. It will not be a mistake to state that, The Total Quality Management (TQM) approach, which has human factor as its focal point, with its adopted principles it sheds light on the relationship of the employers with their employees. It can be said that in the long-term, success in TQM and in the working life, depends on the positive contribution of the employees to their work. Therefore, the Human Resource Management (HRM) of the company,which is the focal point of the human resource and the Performance Appraisal , in order words the Performance Appraisal System, which is the most important function of HRM, appears as the leading factor for this succers. In our opinion, with the acceptance and implementation of the process; which includes planing, evaluation and the development of performance by our companies, it will contribute extensively to the individual performance in a just, objective and rational manner.
Keywords: Performans Değerleme; Toplam Kalite Yönetimi