Türkiye’de 1990 sonrası ekonomik krizler ve uygulanan maliye politikaları - Göktaş, Nilüfer (My University, 2019)
Ekonomik krizler, bir ekonomide belirsizliklerin artış göstermesi ve genelleşmesiyle birlikte ortaya çıkmaktadır. Yirminci yüzyıldan itibaren küreselleşmenin de etkisiyle ekonomik krizler dünya ekonomisi için önemli bir konu haline gelmiştir. Çünkü birçok ülke finansal serbestleşme politikalarını benimsemiştir ve sermaye hareketleri üzerindeki kontroller kaldırılmıştır. Böylelikle bir ülkede başlayan kriz, diğer ülkeleri de kolaylıkla etkileyebilmiştir. Bu kapsamda ekonomik krizlerin olumsuz etkilerini azaltmak için çeşitli politikalar uygulanmaktadır. Bu politikalardan biri de maliye politikasıdır. Bu çalışmada ekonomik krizlerin ve maliye politikalarının hem kavramsal hem de uygulama açısından detaylı bir incelemesi yapılmıştır. 1990 sonrası süreçte Türkiye’de yaşanan ekonomik krizlerin nedenleri, etkileri ve krizlerin ardından uygulanan maliye politikaları incelenmiştir. Krizler karşısında uygulanan maliye politikalarının Türkiye ekonomisine etkileri saptanmıştır.

Economic crises arise with the increase and generalization of uncertainties in an economy. Since the twentieth century, with the effect of globalization economic crises have become an important concept for the world economy. Because many countries have adopted financial liberalization policies and controls on capital movements have been abolished. Thus, the crisis which starts in a country could easily affect other countries. In this context, various policies are implemented to reduce the negative effects of economic crises. One of these policies is fiscal policy.In this study, a detailed analysis of economic crises and fiscal policies in terms of theory and practice has been made. The reasons for the post-1990 period of economic crises in Turkey, fiscal policies implemented after the crisis and the effects have been examined. The effects of fiscal policies applied in the presence of economic crises have been identified for Turkey.
Keywords: 1990 Sonrası Ekonomik Krizler Economic Crisis; Economic Crises After 1990; Economic crisis; Ekonomik kriz; Finance; Fiscal Policy; Maliye; Maliye Politikası; Turkey; Türkiye