Biyolojik Ritim Değerlendirme Görüşmesinin Türkçe sürümünün güvenilirliği ve geçerliliği - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Amaç: Bu çalışmanın amacı Biyolojik Ritim Değerlendirme Görüşmesinin (BRDG) Türkçe sürümünün güvenilirlik ve geçerliliğini ortaya koymaktır. Yöntem: Araştırma üç üniversite hastanesi psikiyatri anabilim dalı ve bir eğitim hasta- nesi duygudurum bozuklukları birimlerine başvuran ve iki uçlu tip I bozukluk tanısı konan 79, iki uçlu tip II bozukluk tanısı konan 26, majör depresif bozukluk tanısı konan 42 hasta ile, üniversite öğrencilerinden oluşan 116 sağlıklı gönüllüden oluşan gruplarla yürütülmüştür. Hastalık süresi iki uçlu bozukluk grupları için 15.1 yıl ve majör depresif bozukluk grubu için 9.3 yıldır. Birlikte geçerliliği değerlendirmek amacıyla Pittsburgh Uyku Kalitesi Ölçeği uygulan- mıştır. İstatistiksel değerlendirmede iç tutarlılık katsayısı, madde-toplam puan bağıntı katsayıları, açıklayıcı ve doğru- layıcı faktör çözümlemesi, diğer ölçekle bağıntı ve ROC eğrisi hesaplanmıştır. Bulgular: BRDG önce Türkçeye, sonra İngilizceye çevrilmiş ve çeviriler sonunda dil birliğiyle ölçek metni elde edilmiştir. İç tutarlılık çözümlemesinde Cron- bach alfa katsayısı 0.899 ve madde-toplam puan bağıntı katsayıları 0.239-0.747 arasında elde edilmiştir. Açıklayıcı faktör çözümlemesinde varyansın %56.5ini açıklayan toplam üç faktör elde edilmiştir: Günlük etkinlikler, uyku ve yeme alışkanlıkları, kişilerarası ilişkiler. Doğrulayıcı faktör çözümlemesinde karşılaştırmalı uyum endeksi 0.932 ve tahminin ortalama kare kök hatası 0.065 olarak bulunmuştur. BRDGnin Pittsburgh Uyku Kalitesi Ölçeği ile bağıntısı r=0.238 olarak hesaplanmıştır. Özgüllük ve duyarlılık çözümlemesinde ROC eğrisinin altında kalan alan 0.876 olarak bulunmuştur. Ölçeğin duygudurum bozukluğu gruplarını kontrol grubundan ayırt ettiği görülmüştür. Sonuç: Hastaların günlük döngüsel ritmini ve bu ritime uygun olarak işlevselliğini değerlendirmeye elverişli BRDGnin Türkçe formunun güvenilir ve geçerli olduğu gösterilmiştir.

Objective: In this study, it is aimed to perform the validity and reliability of the Turkish version of Biological Rhythms Interview of Assessment in Neuropsychiatry. Methods: The study was performed with 79 bipolar type-I disorder, 26 bipolar type-II disorder and 42 major depressive disorder patients attending to mood disorder clinics of three university hospitals and one state training hospital as well as 116 university students consisting healthy control subjects. The mean duration of the illness was 15.1 years for the bipolar groups and 9,3 years for the depressive group. For concurrent validity, Pittsburgh Sleep Quality Index was used. In the statistical analyzes, internal consistency coefficient, item-total score correlations, exploratory and confirmatory factor analyzes, correlation with the other scale and ROC curve were calculated. Results: The forward and back translation of the Biological Rhythms Interview of Assessment in Neuropsychiatry was performed, and linguistic equivalence was obtained with the scale prepared. In internal consistency, the Cronbach's alpha coefficient was found to be 0.899 and item-total correlation coefficients <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Reliability and validity of Turkish version of Biological Rhythms Interview of Assessment in Neuropsychiatry
Keywords: Psikiyatri