İlköğretim 6. sınıflarda problem çözmede standartların uygulanmasının öğrencilerin matematik başarısına etkisi - Öztuncay, S. Filiz (My University, 2005)
Bireylerin gelişiminde yeni gereksinimler ortaya çıktıkça eğitim sistemimizde de yeni arayışlar ister istemez zorunlu hale gelmektedir. Amaç; sürekli öğrenme alışkanlığı edinmiş, bilgiyi üreten, kavrayan ve kullanan bireyler yani bilgi insanları yetiştirmektir. Son yıllarda bu amaç doğrultusunda ülkemizde başlatılan yeni müfredat çalışmaları yapısalcılık anlayışına dayanmaktadır. Yapısalcılık, bireyin kendisine sunulan bilgiyi olduğu gibi almayıp, yeniden zihninde oluşturmasıdır. Yapısalcılık, öğrenci merkezli yaklaşımlardan yararlanır. Bunlardan biri de probleme dayalı öğrenmedir. Problem çözme, öğrencinin aktif katılımını gerektirdiğinden ve ayrıca eleştirel düşünce ile yaratıcılığı geliştirdiğinden kalıcı öğrenmenin oluşmasına yol açmaktadır. Bu çalışmada; ilköğretim okullarının 6. sınıflarında problem çözmede standartların uygulanmasının öğrencilerin matematik dersi başarısına etkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma, ön test-son test kontrol gruplu deneme modelindedir. Araştırma, İstanbul ili, Ümraniye ilçesinde bulunan Zehra Ülker İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirilmiş olup, aynı öğretmen tarafından okutulan 6-A ve 6-B sınıflarında okuyan toplam 44 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Çalışmaya başlamadan 1-2 ay önce Türkçe öğretmeniyle işbirliği yapılarak, öğrencilerin kitap okuması sağlanmış, böylelikle; öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerinin az da olsa gelişmesi hedeflenmiştir. NCTM ( National Council of Teachers of Mathematics ) standartları ve bu konuyla ilgili çalışmalar araştırılmıştır. Araştırmada, deneklerin seçimi ve uygulamadan önceki bilgilerinin eşit olup olmadığını ölçmek için ön test uygulanmıştır. Araştırma sonrasında, araştırma uygulaması süresince anlatılan konuları da içeren son test uygulanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında güvenirlikleri de test edilen; ön test, son test ve hatırlama testleri olmak üzere Matematik Başarı Testleri , kişisel bilgilere ulaşmak için Kişisel Bilgi Anketi, öğrencilerin Matematik dersine ilgilerini ölçmek için kendi tarafımızdan oluşturulan Matematik Tutum Ölçeği , öğrencilerin Matematik hakkında kendilerine ilişkin yargılarını ölçmek için

Yeterlik Algısı Ölçeği, öğrencilerin yaratıcılığını ölçmek için yine kendi tarafımızdan oluşturulan Yaratıcılık Anketi , öğrencilerin zeka türlerine uygun problem oluşturmak amacıyla Çoklu Zeka Anketi , öğrencilerin problem çözme becerilerini ölçmek için Problem Çözme Envanteri uygulanmıştır. Deney grubuna standartlara uygun problem çözme öğretimi, kontrol grubuna ise geleneksel metotla öğretim yapılmıştır. Araştırma verileri SPSS 10.00 paket kullanılarak analizleri yapılmış ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda ilköğretim okullarında 6.sınıf matematik müfredatında bulunan problemler konusunda, standartlara uygun yapılan öğretimin öğrencilerin; 1)Başarıları üzerinde etkili olduğu, 2)Tutumları üzerinde etkili olduğu, 3)Öz yeterlik algıları üzerinde etkili olduğu, 4)Hatırlamaları üzerinde etkili olduğu görülmüştür. ABSTRACT As new requirements come up in development of individuals, new quests also become obligatory in our education system. With respect to this aim, a reform study has recently begun in primary school curriculum. This cirriculum was based on constructivism. Constructivism is a theory of learning based on the idea that knowledge is constructed by the knower based on mental activity. Namely, knowledge is not transmitted unchanged from teacher to student, but instead that learning is an active process of learning. Constructivists teach techniques that place emphasis on the role of learning activities in a good curriculum. Constructivism utilizes student-centered approaches, one of which is problem-focused learning. Problem-solving leads to permanent learning since it requires active participation of students and also develops critical thinking and creativity. In this study, the research focus was 6 grade students' success in the mathematics when the standards are executed particularly in terms of the problem-solving. The research is a pretest-posttest control group model. The research has been carried out with total 44 students from the 6-A and 6-B classes, who were taught by the same researcher, in the Zehra Ülker Elementary-Secondary School in Ümraniye, in Istanbul. The teachers, who were teaching Turkish, were asked for coorparation few months before the research was conducted by that teachers encouraged students to read books. Improvement in the students' comprehension skills was targeted by working with 'Turkish' teachers. The NTCM (National Council of Teachers of Mathematics) standards and relevant studies have been also researched to get deep insight on the standards. A pretest has been given to the students to decide the sample and to determine their levels of knowledge before the research is started. And at the end of the research, a posttest comprising the subjects taught during the research has been given to the students. The reliability of The Mathematics Success Tests, the pretest, posttest and memory tests have also been tested during collection of the research data. The Personal Information Queryquestionnaire was applied to obtain information about individuals. Students were given the Mathematics Approach Scale in order to measure information about individuals' interest in the lesson. By using Self Competency Perception Scale it is aimed that the students can measure their own competency. The Creativity Scale was used to measure the students' creativity. The Multiple Intelligence Query and the Problem Solving Questionnaire were applied to form problems according to the intelligence types of the students and to measure the students' problem-solving skills respectively. The experiment group has been taught to solve problems according to the standards, whereas the control group has been taught with the traditional method. The research data were analyzed and commented with the SPSS 10.00 package program. As a result of the research, regarding the problems existing in the 6th grade mathematics curriculum, it has been seen that implementation of the standards on the students 1)is effective on the success of the students, 2)is effective on their approaches, 3)is effective on their self-competency perceptions, 4)is effective on their memories.
Keywords: Eğitim; İlk öğretim; İlkokul konuları; Matematik; Matematik, İlköğretimde