E- dönüşüm sürecinde veritabanı yönetim sistemleri ve veri ambarları; üniversite Öğrenci Veritabanı Yönetim Sistemi’nin kullanıcı ve sosyal boyutları üzerine bir araştırma - Demirağ, Aşkın (My University, 2010)
reci ve Kavramı, Bilgi Toplumu, Veritabanı Yönetim Sistemleri ÖZET E-DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ VE VERİ AMBARLARI; ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİ VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMİ’NİN KULLANICI VE SOSYAL BOYUTLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Dünyada yaşanan birey odaklı dönüşüm, toplumsal ve örgütsel yapı üzerinde baskı oluşturarak, ürün ve hizmetlerin, kitlesel ihtiyaçları değil, bireysel ihtiyaçları tatmin etmeye yönelik olmasına sebep olmaktadır. Toplum, birey ve organizasyonlarda yaşanan dönüşümlere paralel olarak, veri miktarı da hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu verilere gerek duyulduğunda erişerek, çeşitli analizler sonucunda bilgiye dönüştürmek, günümüz rekabet koşullarında organizasyonun karar verme sürecine önemli bir destek olmaktadır. Bu da, verilerin saklanması ve analiz edilebilmesi için Veritabanı Yönetim Sistemlerinin önemini arttırmaktadır. Veritabanı Yönetim Sistemleri de, sadece veriyi kitle olarak saklayan, kitlesel profil çıkaran ve raporlayan yapılar olmanın yanında, veri madenciliği tekniklerini kullanarak ihtiyaç duyulan analizleri yaparak, daha önceden bilinmeyen bilgilere ulaşabilen ve profil çıkarabilen yapılar olan İstatistiksel Karar Destek Sistemine yani günümüzdeki ismiyle Veri Ambarlarına dönüşmektedir. Bu dönüşüm sürecinde Veritabanı Yönetim Sistemlerinin kullanıcı ve sosyal boyutunu analiz etmek, bireyin ihtiyaçlarını tespit edip, bunları ne derece karşılayabildiğini tespit etmek son derece önem arz etmektedir. Bu tez çalışmasında, Türkiye’de bir üniversite öğrenci veritabanı yönetim sisteminin kullanıcı ve sosyal boyutlarını inceleyen bir ampirik çalışma yürütülmüştür. Transformation Process and Concept, Knowledge Society, Database Management Systems

DATABASE MANAGEMENT SYSTEMS AND DATA WAREHOUSES IN THE E-TRANSFORMATION PROCESS: A RESEARCH ON USER AND SOCIAL ASPECTS OF UNIVERSITY STUDENT DATABASE MANAGEMENT SYSTEM Individual focused transformation in the world creates stress on social and organizational structure and product and services are becoming for not needs of masses but needs of individuals. In the same way with the transformations of society, individual and organizations, amount of data is increasing rapidly. To access these data when needed, and turn it into information by making some analysis, is an important support for organizational decision making process. This also increases the importance of Database Management Systems for storing and analyzing the data. Database Management Systems are also changing into Statistical Decision Support Systems or Data Warehouses, by not just becoming structures that stores, mass profiles and reports data, but also -with using data mining techniques and doing necessary analysis- reaching unknown facts, information and profiles. In this transformation process, it is very important to analysis of user and social aspects of Database Management Systems and to find if they are satisfying needs of individuals. In this dissertation, an empirical study has been conducted to examine the user and social aspects of the student database management system of a university in Turkey.
Keywords: Bilişim; Bilişim Sistemleri; Veri Tabanı Yönetimi; Veri Tabanları