The relationship between inflation and growth in Turkey - İli, İpek (My University, 2008)
TÜRKİYE’DE ENFLASYON İLE BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ Türkiye son 30 yılı aşkın süredir yüksek ve inatçı enflasyon problemiyle karşı karşıyadır. Özellikle 1980 yılından sonra makroekonomik politikaların temel amacı sürdürülebilir bir büyüme sağlamak olmuştur ve bu amaçla Türkiye ithal ikamesine dayalı stratejiden ihracata dayalı büyüme stratejisine geçmiştir. Bundan sonra pek çok stabilizasyon uygulanmasına rağmen, başarısız olunmuştur. Büyüme oranı istikrarsız kalmış ve uzun dönem ortalaması düşüş göstermiştir. Bu durumda, acaba Türkiye’de enflasyon ile büyüme arasında bir ilişki var mıdır? Bu tezin amacı, bu ilişkinin lineer olmayan bir perspektif çerçevesinde kısa dönem için araştırılmasıdır. Bu amaçla, birinci bölümde enflasyon ve büyümenin belirleyicileri ve bu iki değişken arasındaki bağlantıyı sağlayan mekanizmalar araştırılmıştır. Aynı zamanda Türkiye verileri kullanılarak yapılmış çalışmalar yorumlanmıştır. İkinci bölümde ise, dinamik, kısa dönemli bir model iki period için ve 1988-2008 yıllarını kapsayan üç aylık veriler kullanılarak tahmin edilmiştir. Birinci period 1988q1-1994q4 verilerini içerirken ikinci period 1995q1-2008q4 verilerini içermektedir. Verileri iki perioda ayırmanın en önemli sebebi, enflasyon oranının bu iki periotta farklı karakteristiklere sahip olmasıdır. Böylece, enflasyonun büyüme üzerindeki etkileri enflasyonun farklı özelliklerine göre görülebilmektedir. Fakat sonuçlar kısa dönemde Türkiye’de enflasyon ile büyüme arasında bir ilişki olmadığını göstermiştir. Diğer yandan daha önceden yapılan çalışmalar uzun dönemde negatif bir ilişkinin varlığından söz etmişlerdir. Bu durumda, Türkiye fiyat istikrarını sürdürebilir büyümeyi birlikte sağlamalıdır. Ayrıca politikalar uzun dönem etkileri göz önünde bulundurularak uygulanmalıdır.

THE RELATIONSHIP BETWEEN INFLATION AND GROWTH IN TURKEY Turkey has experienced high and persistent inflation problem over the past 30 years. In 1980, the major macroeconomic policy became to maintain a sustainable growth and Turkey changed its development strategy from import substitution to export promotion strategy. Although various stabilization programs have been performed especially since 1980, they have failed. Furthermore, the growth rate is unstable and the long-run average of it has decreased. In these situations, is there any relationship between inflation and growth in Turkey? The purpose of this thesis is to investigate this relationship through non-linear perspective in the short – run. For this purpose, in the first chapter, the determinants of inflation and growth and the mechanisms that construct the relationship between them are investigated. At the same time, the empirical studies that include Turkish data are interpreted. In the second chapter, a dynamic short-run model is estimated for two periods that include quarterly data from 1988 to 2008. The first period is from 1988q1 to 1994 q4 and the second period is from 1995q1 to 2008q2. The most important reason for dividing into periods is the different characteristics of the inflation data. Therefore, the effects of inflation on growth can be seen through various properties of the inflation rate. However, the results show that there is no relationship between inflation and growth in the short-run. On the other hand, the previous studies argued that there is a negative relationship in the long-run. Furthermore, Turkey has to maintain price stability and sustainable growth together. Additionally, the policies have to be determined through long-term impacts.
Keywords: Büyüme_Ekonomi; Enflasyon; Makroekonomi