Kan nötrofil sayısındaki değişiklikler LDL ve östrojen düzeylerini etkiler - KAHRAMAN, MERVE MERİÇ; ŞAHİN, ALİ (My University, 2022)
AMAÇ: Kada dolaşan nötrofillerın miktarı birçok hastalık ve inflamatuar durum için bir belirteç olacağı gibi, notrofilin kanda olması gerekenden fazla ya da az olması birçok sorunlu duruma da yol açmaktadır. Literatürde nötrofillerle ilgili yapılan birçok araştırma olmasına rağmen, nötropeni ya da notrofilik durumların kan östrojen ve kolesterol seviyeleri üzerine etkileri bilinmemektedir. Çalışmamızda nötropenik ve notrofilik duurmların kan LDL ve östrojen düzeyi üzerine olan etkileri fareler ve sağlıklı insan denekler üzerinde araştırılmıştır. YÖNTEM: Erkek (n=12) ve dişi (n=12) C57BL/6 farelerde nötropeni anti-nötrofil serumu (ANS), nötrofili ise iki farklı tipte rekombinant G-CSF ile oluşturulmuştur. Nötrofil sayısı ve LDL seviyeleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için, erkek farelerde kan IL-17, G-CSF ve karaciğer HMG-CoA redüktaz enzim aktivitesi incelenmiştir. Cinsiyetlerin etkisini değerlendirmek içinse, erkek (n=12) ve kadın (n=13) insan deneklerden iki farklı zaman noktasında (menstrüasyon ve geç foliküler faz) kan örnekleri alınmıştır. BULGULAR: Nötrofil sayısındaki anlamlı bir artış ya da azalış, erkek farelerde toplam kan kolesterol düzeyini artırırken, dişi farelerde yalnızca artmış nötrofil sayısı (p=0.01) kan kolesterol düzeyinde anlamlı bir artışa neden olmuştur (p=0.05). Erkek farelerde görülen toplam kolesterol seviyesindeki artışın kaynağına bakıldığında bunun HDL'ye değil LDL'ye bağlı olduğu görülmüştür (p=0.001). Toplam kolesterol ile LDL ve nötrofil arasında sadece dişi farelerde (sırasıyla p=0.01, p=0.05) anlamlı bir korelasyon vardır, ancak bu korelasyon erkeklerde görülmemiştir. Fare verileriyle tutarlı olarak, kadın deneklerde menstrüel döngü sırasında östrojen seviyeleri arttığında (p=0.01), nötrofil sayılarının azaldığı (p=0.01) ve kolesterol düzeylerinin arttığı (p=0.05) görülmüştür. Farelerde ise G-CSF seviyelerinde fark bulunmazken, sadece ANS verilen farelerde IL-17'de artış gözlenmiştir (p=0.05). Hem ANS hem de filgrastim verilen farelerde HMG-CoA Redüktaz aktivitesinde kontrol grubuna göre bir düşüş gözlenmiştir (sırasıyla p=0.01, p=0.01). SONUÇ: Sonuç olarak, nötrofil sayısındaki anlamlı bir değişikliğin LDL düzeylerini doğrudan etkilediği gösterilmiştir. Bu etkileşim, ayrıca, adet döngüsü sırasında dalgalanan östrojen seviyeleri ile de olduğu gözlenmiştir.
Keywords: Nötrofil; LDL; Östrojen