Devletler özel hukukunda velayet - Huysal, Burak (My University, 2003)
DEVLETLER ÖZEL HUKUKUNDA VELÂYET 1950' li yıllarda başlayan ve 1980 sonrası ülkemizde de hız kazanan çocukların korunması anlayışı Türkiye' nin velâyete ilişkin üç önemli anlaşmaya taraf olmasına neden olmuştur. Bu üç anlaşma MÖHUK sistemimizde önemli değişikliklere yol açmıştır. Ancak bunların daha iyi anlaşılabilmesi için MK' nın velayete ilişkin düzenlemelerinin genel olarak gözden geçirilmesi, olması gereken hukukun tespiti açısından oldukça gereklidir. Bu amaca hizmet eden diğer bir inceleme ise mukayeseli hukuk kapsamında yaptığımız çalışmadır. Çalışmamızın devletler özel hukukuna ilişkin kısmı yetki, uygulanacak hukuk ve tanıma-tenfizden oluşmaktadır. Bu bölümler hem milletlerarası anlaşmalar hem de MÖHUK kapsamında değerlendirilmiştir. Çalışmamız sonucunda bu gün kullanmakta olduğumuz velayete ilişkin bağlanma noktalarının olumlu sonuçlar doğurmadığı kanaatine varılmıştır. Kanaatimizce yapılması gereken şey, velayet ilişkisinin merkezini oluşturan çocuğun ilişkinin temeline oturtulması ve bağlanma noktası olarak çocuğun mutad mesken veya milli hukukunun uygulanmasıdır. Çalışmamız sonucunda vardığım diğer önemli bir sonuç ise çocuğun yararının öncelikli ve üstün olarak kabul edilmesi ve uygulanacak hukukun tespiti ile kamu düzeni müdahalesi bakımından mutlak olarak dikkate alınması gerektiğidir.

CUSTODY IN PRIVATE INTERNATIONAL LAW The concept of the protection of minors which arose in 1950s, have been efficient in Turkey in 1980s and resulted the signing of three international conventions. These three acts cause significant changes in our International Private Law system. For the determination of the de lege feranda and for the understanding of these three acts, the custody provisions of Civil Code must be generally examined. For the clarification of the subject, custody is examined in the means of comparative law in this thesis. The international private law part of thesis consists of jurisdiction, applicable law and recognition-enforcement. These are examined both in international conventions and MÖHUK. In the conclusion of thesis we have reached the idea the binding points concerning custody are irrelevant. The thing that should be done is to place the child in the middle of custody relationship and to use child's habitual residence or nationality as binding points. Another result of this thesis is that the benefit of the child should be the primary issue and must be considered in the determination of applicable law and public policy.
Keywords: Devletler Hukuku; Velayet