Yarışan erkek triatletlerin maksimal kuvvet çalışmalarının performanslarına etkisi - Saygılı, Bahar (My University, 2015)
Başlık: Yarışan Erkek Triatletlerin Maksimal Kuvvet Çalışmalarının Performanslarına Etkisi Amaç: Bu çalışmada 14 (n=14) erkek triatletin, yeni sezona hazırlık döneminin başında ve ortasında, antropometrik ölçümleri, kas kuvveti ve aerobik dayanıklılıkları test protokolleri ile belirlenerek, sporcuların fiziki ve fizyolojik durumları hakkında bilgi sahibi olunmuş ve maksimal kuvvet çalışmalarının, kuvvet ve dayanıklılık performanslarına etkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada kontrol grubu ve deney grubu olmak üzere iki grup oluşturulmuştur. Kontrol grubu branşa özgü antrenmanlarını (dayanıklılık) 6 hafta boyunca sürdürmeye devam ederken, deney grubu branşa özgü antrenman programının içerisine haftada iki gün kuvvet antrenmanı dahil ederek 6 hafta boyunca çalışmalarını kuvvet ve dayanıklılık antrenmanı kombinasyonu şeklinde uygulanmıştır. 6 haftalık test dönemi öncesi ve sonrasında, antropometrik ölçümleri (boy, kilo, deri altı kıvrım kalınlıkları, çevre), dolaylı 1 maksimum tekrar leg press ve bench press testleriyle bacak ve göğüs kaslarının maksimal kuvvet ölçümü, 12 dakika Cooper jog-koşu testiyle aerobik kapasite ölçümü yapılmıştır. Bulgular ve Sonuç: Antrenman öncesi ve sonrası, grup içi ve gruplar arası karşılaştırmalarda SPSS 14 kullanılmıştır. Deney grubu kişilerinin ortalama vücut ağırlıklarında, vücut kitle indekslerinde, % vücut yağ değerlerinde, bel ve kalça çevre ölçümlerinde, bel/ kalça oranlarında, biceps, göğüs ve omuz çevre ölçümlerinde azalma, maksimal kuvvetlerinde artış, indirekt aerobik kapasite ölçümü sonucuna mesafede ve maksimum oksijen kapasitesinde artma görülmüştür. Anahtar Sözcükler: Triatlon, Maksimal Kuvvet, Dayanıklılık, Antrenman, MaxVo2.

Title: The İmpact of Maksimal Strength Training on the Performances of Competing Male Triathletes. Purpose: This study has determined anthropometric measurements, muscular strength and aerobic endurance of 14 (n=14) male triathletes by using test protocols in the beginning and middle of the preparation period for the new season, and has measured athletes physical and physiological conditions, as well as researching the impact of maximal strength training on their strength and endurance performances. Materials and Methods: In the study, two groups have been formed as control group and experimental group. While the subjects of the control group continued their branch-specific training (endurance) for 6 weeks, those in the experimental group conducted their combination of strength and endurance training for 6 weeks. Before and after the 6-week-test period, length-weight measurements, body fat and waist circumference measurements, maximal strength measurements of leg and pectoral muscles by indirect 1 repetition maximum leg press and bench press tests, aerobic capacity measurements by Cooper 12 minute run test have been conducted. Results and Conclusion: In this study, no difference has been found in the average body weight, body mass index, body fat percentage, skinfold thickness of athletes in the experimental group who exercised in the strength and endurance training combination. A decrease has been observed in the waist and hip circumference measurements, waist/ hip ratio, biceps, chest and shoulder circumference, while an increase has been observed in maximal strength, in the distance the subjects run according to Cooper test used for indirect aerobic capacity measurement and thus maxVo2 athlon, Endurance, Maximal Strength, Training, MaxVo2
Keywords: Beden eğitimi; Fiziksel uygunluk; Spor