Gizli soruşturmacı görevlendirilmesi (CMK m.139) - Bingöltekin, Nurcan (My University, 2007)
Gizli Soruşturmacı, 5271 sayılı 04.12.2004 tarihli Ceza Muhakemesi Kanunu’nun(CMK), koruma tedbirleri başlıklı 4. kısmın gizli soruşturmacı ve teknik araçlarla izleme başlıklı 6.bölümünde 139.maddesinde düzenlenmiştir. 139. maddenin başlığı “gizli soruşturmacı görevlendirilmesi” olup, maddede gizli soruşturmacı görevlendirilmesi, görevlendirilmenin koşulları ve usulü, gizli soruşturmacının kimliği ve suç örgütüne üyeliği durumunda korunması, elde ettiği delillerin muhafazası ile gizli soruşturmacının suç işlemesi durumunda sorumluluğu ve son olarak hangi suçlar için görevlendirileceği belirtilmiştir. Gizli görevli kesinlikle bir soruşturma tedbiridir. Tedbirin ikinciliği ve uygulanması için aranan şüphe sebepleri de dikkate alındığında kesinlikle soruşturma aşamasında uygulanabilir. Öncelikle gizli soruşturma tedbirleri özel soruşturma tedbirleridir ve uygulanabilecekleri suçlar sınırlanmıştır. Bu tedbirler içinde en sınırlı suç katalogu gizli soruşturmacı tedbirinin uygulanacağı suçlar katalogudur. Ayrıca tedbirin uygulanmasındaki zorluk, uzmanlık ve tehlike dikkate alındığında en son başvurulabilecek bir tedbir olduğu ortadadır. Soruşturmacının elde ettiği delilerin değerlendirilmesinde öncelikle elde edilen kişisel bilgiler ile ne kastedilmiş olduğu anlaşılmamaktadır. Aynı zamanda gizli soruşturmacının görevini yerine getirirken suç işleyemeyeceği meselesi önemli bir meseledir. Şahsi suçlardan sorumlu olması ile ne kastedilmekte yine yasa metninden anlaşılmamaktadır. Bu hususlarda yasa da açık düzenlenme yapılması gerekmekle beraber bu tedbirin uygulanmasına ilişkin ilgili yönetmelik ve uygulama ile konu şekillenecektir.
Keywords: Ceza Mahkemaleri Usulü_Gizli Soruşturmacı; Ceza Soruşturma; Delil (Hukuk); Kamu Hukuku