İki dilde eğitim gören 6-10 yaş grubu çocuklarının mantıksal-matematiksel gelişimlerinin incelenmesi - Altaş, Ayşe (My University, 2002)
Bu araştırma, 6-10 yaş arasındaki çocuklarda farklı bir alfabe ile aynı alfabe sistemine sahip olan ikinci bir dil kullanımının tek bir dil kullanımına göre matematik kavramlarının gelişimine etkisinin incelenmesine yöneliktir. Araştırmada bu uygulama Piaget tarafından belirlenen matematik gelişimi kavramlarından sıralama, sınıflama, korunum, paylaştırma becerileri yönünden sınanmıştır. Araştırmanın amacındaki soruların yanıtlanması amacıyla etkinlikler belirlenmiş ve bilgi formları düzenlenmiştir. Matematik kavramlarının gelişimini ölçmek amacıyla belirlenen etkinlikler ve hazırlanan anketler İstanbul ili Beyoğlu, Beşiktaş , Şişli ilçelerindeki Milli Eğitim Bakanlığı' na bağlı bir devlet ve üç özel ilköğretim okullarının anasınıfı, 1., 2., ve 3. sınıf öğrencileri 2000- 2001 öğretim yılında uygulanmıştır. Araştırma verilerinin analizi bilgisayar ortamında SPSS FOR Windows 10.0 yardımıyla yapılmıştır. Verilerin analizinde frekans ve yüzde hesapları dışında matematiksel gelişim becerilerinin; kullanılan dil, sosyo-ekonomik, anne-babanın eğitim, meslek, araştırma kapsamındaki çocukların konuşmaya başlama yaşı, bilgisayar kullanma süresi, dersleri çalışma şekli değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymak için varyans analizleri; bilgisayara sahip olma ve cinsiyet değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymak için t-testi yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulardan aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır: 1.Araştırma kapsamındaki, çocukların matematik kavramlarının gelişimi, kullanılan dil türüne göre farklılaşmaktadır. İki dil kullanımının matematik gelişimi üzerinde olumlu etkisi olmuştur. Farklı bir alfabe düzenine sahip olan Ermenice bilen gruptaki öğrenciler ile

bilen öğrenciler arasında bir farklılık bulunamamıştır. 2.Çocukların konuşmaya başlama zamanları, cinsiyet ve babanın mesleği ile matematik kavramlarının gelişimi arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. 3.Çocukların bilgisayarlarının olması ve kullanmaları, ailenin çocuğa kitap okuması, çocuğun ders çalışma şekli, anne ve babanın öğrenim düzeyi, annenin mesleğine göre matematiksel kavramlarının gelişimi farklılaşmaktadır. SUMMARY This research is diverted towards the examination of the effect of usage of a second language having a different alphabetical system and that having the same alphabetical system to mathematical development in respect to the usage of unique language amongst the children between 6-10 years old. This application in research has been examined according to the ordering, classification, protection, sharing capabilities determined by Piaget. The activities in order to answer the problem and the questions in order to research have been determined and İnformation forms was arranged. These activities and prepared surveys were applied to the kindergarden, 1. 2. and 3. school students at a state primary school and three private primary schools in Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli through 2000-2001. The analysis of the research datas were made with assistance of 'SPSS FOR Windows 10.0'. In the analysis of the datas, except the calculation of frequency and percentage, variance analysis was made in order to put forth whether the mathematical development shows a difference according to the variables such as language, socio-economic situation, education of mother-father, occupation, talking of the children, term of computer usage, type of studying for lessons,t-test was made in order to show whether a difference occurs between owning an computer and variability of gender. The following results have been reached; 1.It is seen that the mathematical developments of the children are differentiated according to the language kind used. 2.There is no meaningful difference between the children's talking age, gender and the father's occupation.
Keywords: Çocuk Gelişimi; Eğitim; Okul organizasyonu ve yönetimi; Öğrenci