Sürdürülebilir liderlik uygulamaları ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki - Arovic, Adelina (My University, 2018)
Çalışmada Sürdürülebilir Liderliğin Uygulamalarının çalışan tarafından algılanışı ve Örgütsel Bağlılık ile ilişki incelenmektedir. Ayrıca sürdürülebilir liderlik uygulamalarına ilişkin algı düzeyinin ve örgüte bağlılık düzeyinin çalışanların sosyo-demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediği çalışma kapsamında ele alınmıştır. Çalışmada sürdürülebilir liderlik uygulamaları Stratejik karar verme ve İK Politikası, Paylaşılan bir vizyonu oluşturma ve kalite ve yeniliği teşvik etme, Etik kodları belirleme, paydaş ilişkileri ve takım çalışmasına odaklanma, Klasik genel örgüt amaçları olmak üzere dört faktöre ayrılmıştır. Örgütsel bağlılık değişkeni de Duygusal Bağlılık, Devam Bağlılığı ve Normatif Bağlılık olmak üzere üç faktöre ayrılmıştır.Çalışma kapsamında anket formları Karadağ'da telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren uluslararası bir firmada çalışan 140 kişi ile paylaşılmış ve 136 eksiksiz şekilde geri dönüş yapmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, sürdürülebilir liderlik uygulamaları tüm alt boyutları ile örgütsel bağlılık tüm alt boyutları arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Yalnız, araştırma örneklemi çerçevesinde sürdürülebilir liderlik uygulamalarının klasik genel örgüt amaçları alt boyutu örgütsel bağlılığın hiçbir alt boyutu üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada, sürdürülebilir liderlik uygulamalarına ilişkin algıları çalışanların sosyo-demografik özeliklerine göre anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Örgütsel bağlılığın çalışanların öğrenim düzeyi ve medeni durumu açısından anlamlı farklılık gösterdiği gözlenmiştir.

In the study, the relationship between employees preception of Sustainable Leadership Practices and Organizaitonal Commitment is investigated. Also the variations of the perceptions of sustainable leadership practices and organizational commitment according to the employee's socio-demographic characteristics were examined. In the study, sustainable leadership practices are divided into four factors as Strategic decision making and HR Policy, Creating a shared vision and encouraging quality and innovation, Determining ethical codes and focusing on stakeholder relationships and teamwork, General organizational objectives. Organizational commitment variable is divided into three factors as Affective Commitment, Continuance Commitment and Normative Commitment. Questionnaires were shared with 140 employees of an international company operating in the telecommunication sector in Montenegro and 136 employees returned back completely. According to the results of the research, there is a positive and significant relationship between all dimensions of sustainable leadership practices and all dimensions of organizational commitment. But according to our sample, the general organizational goals dimension of sustainable leadership practices does not have any significant effect on any dimension of organizational commitment. In the study, it is found out that perceptions of sustainable leadership practices did not differ significantly from socio-demographic characteristics of employees. It was observed that organizational commitment showed a significant difference in terms of education level and marital status of employees.
Keywords: Corporate culture; Leadership; Liderlik; Organizational commitment; Örgütsel bağlılık; örgütsel bağlılık sustainability; sustainable leadership; sürdürülebilir liderlik; sürdürülebilirlik; Şirket kültürü