Tanımlanmış fayda planlarının 19 nolu Türkiye muhasebe standardı çerçevesinde muhasebeleştirilmesi ve ortaya çıkardığı iktisadi sonuçlar - OĞUZ, Mustafa (My University, 2016)
İşletmelerde çalışan kişiler işletmelere sunmuş oldukları hizmetler karşılığında gelecekte çeşitli faydalar sağlamayı beklemektedir. Çalışanların gelecekte sağlayacakları bu faydalara ilişkin olarak iş- letmelerin yükümlülükleri doğmaktadır. Çalışanlar tarafından işletmelere sunulan hizmetler nedeniyle veya iş ilişkisinin sona erdirilmesi dolayısıyla işletmeler tarafından sağlanan her türlü bedel çalışanlara sağlanan faydalar olarak tanımlanmaktadır. Çalışanlara sağlanan faydalara yönelik hesaplamalar ve bunların muhasebeleştirilmesi işletmeler açısından oldukça önem arz etmektedir Bu sebeple, çalışanlara sağlanan faydalar konusu ulusal ve uluslararası birçok muhasebe ve finansal raporlama standardında ele alınmaktadır. Bu konu, Türkiye’de TMS 19 Çalışanlara Sağlanan Faydalar Standardı’nda ele alınmaktadır. Bu çalışmada, TMS 19 kapsamındaki tanımlanmış fayda planlarının muhasebeleştirilmesi üzerinde durulmakta olup, söz konusu fayda planlarının muhasebeleştirilmesinde gerçeğe uygun değer esasının kullanılmasının ortaya çıkardığı iktisadi sonuçlar ele alınmaktadır.
Keywords: Türkiye Muhasebe Standardı 19; Çalışanlara sağlanan faydalar; Tanımlanmış fayda planları