Çocuk edebiyatı yayıncılığı ve transmedya hikaye anlatıcılığı : TRT çocuk örneği - Kuralkan, Şeyma (My University, 2022)
Dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla birlikte eskiden pasif olan izleyiciler artık aktif kullanıcı haline geldi. Mobil telefonların ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla herkes üretilen içerikleri izlemekle kalmayıp birer içerik üreticisi de oldu. Yaşanan bu gelişmeler ise büyük medya şirketleri için yeni bir sorun oluşturdu. İzleyicilerini doğru bir içerikle uzun süre elde tutmak artık eskisi kadar kolay değil. Transmedya Hikaye Anlatıcılığı böyle bir ortamın sonucunda doğmuştur. İçeriği tutmuş ve büyük kitlelere ulaşmış yapımlar varlıklarını farklı medya organları ile devam ettirmeye başlamışlardır. Örneğin bir filmle oluşturdukları hikaye evrenini, dizi, kitap, internet sitesi vb. ortamlarda çeşitlendirerek izleyicilere sunmaktadır. Transmedya hikaye anlatıcılığının en aktif kullanıldığı alanlardan biri de çocuk dünyasıdır. Sevdiği karakterin hikayelerini farklı mecralarda takip etmek isteyen çocuk izleyici transmedya hikaye evreninde yer alan kahraman ile özdeşleşmek ister. Transmedya hikaye anlatımı ülkemizde de son yıllarda özellikle çocuk yayıncılığında ön plana çıkmaktadır. Sevilen çizgi film karakterlerinin hikayeleri kitaplar, dergiler, bilgisayar oyunları gibi farklı medya organlarında da çeşitlendirilerek anlatılmaktadır. Peki hikaye evrenleri genişletilen çizgi filmler, kitaplaştırılırken çocuk edebiyatının temel kavramları göz önünde bulunduruluyor mu? Yoksa sadece bir pazarlama taktiği olarak çocuklar hedef mi alınıyor? Bu sorulardan hareketle tezimin konusunu ''Çocuk Edebiyatı ve Transmedya Hikaye Anlatıcılığı: TRT Çocuk Örneği ’’olarak belirledim.Tezimin amacı Transmedya hikaye anlatımı kullanılarak oluşturulan hikaye kitaplarını çocuk edebiyatı temel özellikleri açısından incelemektir. Tezimi nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi ile gerçekleştireceğim. TRT Çocuk Kanalı'nda yayınlanan çizgi filmlerin hikaye kitapları kavramsal çerçeve kapsamında oluşturulan içerik analizi tablosu ile inceleyeceğim.

With the spread of digitalization, audience that used to be passive have now become active users. With the increase in the use of mobile phones and social media, everyone not only watched the content produced, but also became a content producer. Keeping their audience's attention with the right content for a long time is not as easy as it used to be before. The children's world is the one of the areas that Transmedia Storytelling is actively used. The stories of popular cartoon characters are also told in different media such as books, magazines and computer games. Are the basic concepts and element of children literature taken into consideration while the cartoons are being published into a book, or are the children targeted as marketing strategy? Based on these questions, I determined the subject of my thesis as''Children’s Literature and Transmedia Storytelling: The Examples of TRT Çocuk Channel.'' The purpose of my thesis is the analyze the storybook that are created by using Transmedia Storytelling in terms of the basic features of children's literature.The main problem of my research is '' are the children's literature publications that are based on the concept of transmedia, compatible with the basic concepts of children's literature in form and content? I'll write my thesis by using content analysis one of the methods of qualitative research. I'll analyze the story books of cartoons on TRT Çocuk Channels with the content analysis table created with the conceptual frameworks.
Keywords: children's literature; Chilren's literature, Turkish; çocuk edebiyatı yayıncılığı; Çocuk edebiyatı, Türk; Electronic publishing; Elektronik yayıncılık; Publishers and publishing; publishing; transmedya hikaye anlatıcılığı; TRT çocuk; yayıncılık transmedia storytelling; Yayınlar ve yayıncılık