Türkiye’de Yükseköğretimin finansmanı - Aydın, Mehmet Sadık (My University, 2014)
Bu çalışmada, yükseköğretim kurumlarının en büyük sorunlarından olan finansman sorununun çözümüne yönelik uygulanabilir yeni modeller tartışılmıştır. Türkiye’de yükseköğretim kurumlarının finansman ihtiyacını karşılamaya yönelik, genel bütçe vergi gelirlerinden yükseköğretim kurumlarına kaynak aktarmada yeni bir finansman modeli olarak performansa dayalı yükseköğretimin finansman sisteminin uygulanabilirliği tartışılmıştır. Çalışma’da yükseköğretim hizmetleri, yükseköğretim hizmetlerinin nitelikleri, yükseköğretim hizmetlerinin sunumu ve yükseköğretim hizmetlerinin finansmanı anlatılmıştır. Seçilmiş ülke örneklerinden yararlanarak, ülkelerin yükseköğretim sistemleri ve yükseköğretim finansman yapıları hakkında bilgi verilmiştir. Türkiye’de yükseköğretim hizmetlerinin tarihsel gelişimi ve performansa dayalı finansman sistemi hakkında bilgi verilmiştir. Performansa dayalı finansman sistemi, Türkiye özelinde belli performans kriterlerine tabi tutularak uygulanabilirliği tartışılmıştır.
Keywords: Finans; Maliye; Yükseköğretim