Cucurbita SP. Özütlerinin pseudomonas aeruginosa salt çoğunluğu algılama mekanizması ve biyofilm formu üzerine etkilerinin araştırılması - Yaman, Elif (My University, 2021)
Cucurbita sp. Özütlerinin Pseudomonas aeruginosa Salt Çoğunluğu AlgılamaMekanizması ve Biyofilm Formu Üzerine Etkilerinin AraştırılmasıPseudomonas aeruginosa bakteri türü bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde çeşitli enfeksiyonlara neden olan Gram-negatif fırsatçı patojendir. Oluşturduğu biyofilmformu ile antibiyotiklere direnç kazanarak enfeksiyonlara sebep olmaktadır. P. aeruginosa’nın, biyofilm oluşumunda ve birçok virülans geninin düzenlenmesindeQuorum Sensing (QS) mekanizması görev almaktadır. Bu sebeple bakteriler üzerinde ölüm stresi oluşturmadan, hücre-hücre iletişiminin ve QS ile ilişkili biyofilm formunuinhibe edilebilen yeni Quorum Sensing İnhibitörlerine (QSI) ihtiyaç duyulmaktadır. Son zamanlarda bitkilerden elde edilen çeşitli bileşiklerin QSI özelliğe sahip olduğubulunmuştur. Bu çalışmada da terapötik özelliği literatürde bildirilen ve sekonder metabolit ürettiği bilinen Cucurbita pepo Linneus, Cucurbita maxima Duchesne veCucurbita moschata Duchesne türü bitki özütlerinin P. aeruginosa türü üzerine QSI potansiyelleri araştırılması amaçlanmıştır.Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazisinden 3 farklı büyüme döneminde bitki yaprakları toplanmıştır. Bitki yapraklarından elde edilen metanol özütleri, P.aeruginosa PAO1 suşu üzerinde anti-bakteriyel aktiviteleri incelenmiş, lasB-gfp, rhlA- gfp ve pqsA-gfp sensör suşları üzerinde anti-QS testleri gerçekleştirilmiş ve PAO1 suşu üzerinde anti-biyofilm etkilerine bakılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda 1. dönem (ilk toplanan) ve 2. dönem’e (orta büyüklükte toplanan) göre 3. dönem (ergintoplanan) yapraklarına ait metanol özütlerinin daha başarılı QS ve biyofilm inhibisyon oranlarına sahip olduğu saptanmıştır. Elde edilen verilere göre C. pepo Linneus, C.maxima Duchesne ve C. moschata Duchesne yaprak özütlerinin, potansiyel QSI özellikte olabileceği ve bu tezin literatüre katkı sağlayarak ileride yapılabilecek çalışmalara yolgösterebileceği düşünülmektedir.

Investigation of Cucurbita sp. Extracts against Pseudomonas aeruginosaQuorum Sensing and Biofilm FormPseudomonas aeruginosa is a Gram-negative opportunistic pathogen that causes various infections in immunocompromised individuals. Through its biofilm form, itgains resistance to antibiotics and causes infections. Quorum Sensing (QS) mechanism is involved in the formation of biofilms and regulation of many virulence genes of P.aeruginosa. Therefore, there is a need for new QS Inhibitors (QSI) that can inhibit cell- cell communication and QS-associated biofilm form without causing death stress onbacteria. Recently, it has been found that various compounds obtained from plants have QSI properties. In this study, it is aimed to investigate the QSI potentials of plantextracts of Cucurbita pepo Linneus, Cucurbita maxima Duchesne and Cucurbita moschata Duchesne species, of which therapeutic properties are reported in theliterature and are known to produce secondary metabolites, against P. aeruginosa.Plant leaves were collected from Trakya Agricultural Research Institute field at 3 different growth periods. Anti-bacterial activities of plant leaves methanol extracts onP. aeruginosa PAO1 strain were examined, anti-QS tests were performed on lasB-gfp, rhlA-gfp and pqsA-gfp sensor strains, and anti-biofilm effects were examined on PAO1strain. According to results, it was determined that methanol extracts belonging to 3rd period (adult collected) leaves have more successful QS and biofilm inhibition ratesthan 1st period (first collected) and 2nd period (mid stage collected). According to the data obtained, it is thought that C. pepo Linneus, C. maxima Duchesne and C. moschata Duchesne leaf extracts may have potential QSI properties and this thesis study may lead future studies by contributing to the literature.
Investigation of cucurbita SP. extracts against pseudomonas aeruginosa quorum sensing and biofilm form
Keywords: Biology; Biyoloji; Salt çoğunluğu algılama Quorum sensing