21. yüzyılda Almanya'da tasavvuf : akademik çalışmalar ve sûfî gruplar - Altun, Bekir (My University, 2025)
Bu çalışma 21 Asırda tasavvufun çeşitli konularına ilişkin müsteşriklerin ve akademisyenlerin tez, kitap, çeviri, makale ve bildiri türü ürettikleri Almanca metinleri incelemekte günümüz Almanya'sında faaliyette bulunan, etki alanı oluşturan sûfî grupların, yeni dinimistik oluşumların varlıklarını tespit ve analiz etmeye çalışmaktadır Tezin amacı Almanca tasavvuf araştırmalarının nicelik ve niteliğini, Alman oryantalist geleneğin son dönemde ne türlü ve ne denli sürdürüldüğünü, tasavvuf araştırmalarının eğilim gösterdiği meseleleri ve tartışma alanlarını, sûfî grupların Alman toplumundaki karşılığını, geleneksel tarikatların moderniteyle etkileşiminin boyutlarını kategorize edip değerlendirmektir Araştırma neticesinde Alman milenyumu sonrası toplam 204 akademik metin üretildiği, bunların 78'inin telif, 34'ünün çeviri, geri kalanının ise makale ve kitap bölümü olduğu ortaya çıkmıştır Bu metinlerin inceledikleri temalar açısından milenyum öncesi çalışma konularına süreklilik kazandırmakla birlikte farklı ve yeni açılımlar kazandırdıkları görülmüştür Almanya'da tasavvuf adına faaliyet gösteren başlıca tarikatlar ise Nakşibendiyye'nin Hakkâniyye, Hâlidiyye ve Müceddiyye kolları, Desûkiyye'nin Burhâniyye kolu, Mevleviyye, Şâzeliyye-i Darkâviyye'den türeyen Safinah grubudur Bu zümrelerin her birinin tarihçesi öncü isimleri ve temsilcileri doğrultusunda tezde aktarılmıştır

This study examines German-language texts produced in the 21st century -such as theses, books, translations, articles, and academic papers- by Orientalists and scholars on various aspects of Sufism It also aims to identify and analyze the Sufi groups and new religiousmystical formations currently active and influential in Germany The objective of the thesis is to evaluate and categorize the quantitative and qualitative scope of German Sufi studies, the extent and nature of the continuation of the German Orientalist tradition in recent times, the key issues and debates toward which Sufi studies tend to gravitate, the resonance of Sufi groups in German society, and the dimensions of interaction between traditional Sufi orders and modernity The research found that a total of 204 academic texts were produced in Germany since the 2000s, including 78 original works, 34 translations, and the remainder comprising articles and book chapters These texts, while maintaining continuity with pre-21st-century research themes, have also introduced new and distinct perspectives The main Sufi orders active in Germany today include the Naqshbandiyya's Haqqaniyya, Khalidiyya, and Mujaddidiyya branches the Burhaniyya branch of the Desuqiyya the Mevleviyya and the Safinah group, derived from the Shadhiliyya-Darqawiyya The history of each of these groups has been presented in the thesis along with their pioneering figures and representatives
Sufism in 21st century Germany : academic studies and sufi groups
Keywords: Almanya; Germany; Mistisizm; Mysticism; Orientalism; Oryantalizm; Sufi Groups; Sûfî Gruplar; Sufism; Tasavvuf