İbn Sina'da haz kavramı - Özağaç, Merve Yapar (My University, 2019)
ÖZETBu çalışma İbn Sînâ’nın haz kavramını nefs görüşü ve metafizik bağlamında ele alışını tahlil etmektedir. Çalışma, İbn Sînâ öncesi filozofların haz tanımlarının araştırılması ile başlar. İkinci bölüm İbn Sînâ’nın haz tanımlarının ve bu tanımlarda kullanılan diğer kavramların incelenmesine ayrılmıştır. Üçüncü bölüm bu tezin temel araştırma konularından olan aklî hazlar hakkındadır. Bu bölümde İbn Sînâ’nın insanın hem bu dünyada hem de âhirette alabileceği aklî hazlar, göksel varlıkların hazları ve Tanrı’nın hazzı konularındaki görüşleri araştırılmıştır. Çalışma neticesinde görülmüştür ki Filozof’un hem nefs görüşü hem de metafizik ilmine dair meselelerinin incelenmesine haz kavramı da dâhil edilebilir.

ABSTRACTThis study analyzes İbn Sînâ's concept of pleasure in the context of opinion of soul (nafs) and metaphysics. The study begins with the search for the definitions of pleasure of the philosophers before İbn Sînâ. The second part is devoted to the study of the definitions of pleasure and the other concepts used in these definitions. The third part is about the intellectuals pleasures which are the main research topics of this thesis. In this part, İbn Sînâ’s notions about intellectual pleasures which human beings and the pleasure of the God were examined. It has been noticed through the study that the concept of pleasure could be included İbn Sînâ’s analysis of both opinion of soul and the problems regarding metaphysics.
Keywords: Aklî Haz İbn Sînâ; Avicenna, 980-1037; Goodness; Intellectual Pleasure; Islam; İbn Sînâ; İbn Sina, 980-1037; İdrak; İslamiyet; İyilik; Perception; Perfection; Yetkinlik