Fususu’l-Hikem’de Kur’an’dan iktibaslar ve Kur’an’dan yararlanma metodları - Maden, Gülhan (My University, 2006)
“Fusûsu'l-Hikem’de Kur’an’dan İktibaslar ve Kur’an’dan Yararlanma Medodları” isimli çalışmamız, işârî tefsir alanında nazarî yorumlarla yeni bir çığır açtığı kabul edilen ve bir tasavvuf âlimi olan Muhyiddin İbn Arabî’nin (ö. 638/ 1240) Fusûsu'l-Hikem adlı eserinde geçen âyetlerin şeklî açıdan tesbiti ve tefsir metodu açısından incelenmesine yöneliktir. Araştırmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte araştırmanın konusu, önemi ve metodu belirtildikten sonra, Fusûsu'l-Hikem adlı eser ve Kur’an’dan iktibasın hükmü hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde; önce Fusûsu'l-Hikem’de yer alan âyetlerin iktibas şekillerine değinilmiş, lafzen ve mânen alınan âyetler çeşitli kategorilere ayrılarak incelenmiş; sonra âyetlerin iktibas amaçları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde; Fusûsu'l-Hikem’de yer alan tefsir metodlarının tesbiti çerçevesinde, eserde yer alan âyetler önce tefsir şekli açısından ele alınmış, ardından tefsir metoduna göre işâri, zâhirî ve lugavî olarak tefsir edilen âyetler incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise genel bir değerlendirme ve ulaşılan sonuçlar yer almaktadır.

Our work “Quotations Koran and Benefiting Methods from Koran in Fususu’l-Hikem” is about fixation of the verses in Fususu’l-Hikem of Muhyiddin Ibn Arabi who is accepted as leading a new departure with his theoretical comments in theosophistical commentary figuratively and investigation of them from the point of view of commentary method. Our research is composed of introductin and two parts. In introduction part after stating the importance of the research and method, information is given about Fususu’l-Hikem. In the first part firstly quotation forms of the verses in Fususu’l-Hikem is referred verses which are taken verbally and in meaning are investigated by seperating into various categories and then quotation reasons are studied. In the second part in the frame of fixation of commentary methods in Fususu’l-Hikem, verses in the work are taken firstly as commentary form then verses which are commented according to commentary methods theosophistical, outward and literally, are investigated. In the conclusion part general appreciation and results take place.
Keywords: Muhyiddin İbn Arabi (ö. 638-1240); Tefsir