İnterlökin-17 düzeyinin sistemik lupus eritematozus ile ilişkisinin belirlenmesi - Yıldız, Hüseyin (My University, 2012)
Serum İnterlökin-17 Düzeyinin Sistemik Lupus Eritematozus İle İlişkisinin Belirlenmesi Amaç: Otoimmünite ve inflamatuar cevapta rol aldığı düşünülen interlökin-17 serum düzeylerinin Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastalarındaki düzeyini, hastalığın aktivasyonu ve klinik bulguları ile olan ilişkisini araştırmak. Gereç Ve Yöntemler: Yaş ve cinsiyet özellikleri bakımından birbirine benzer 87 SLE hastası ve 84 kontrol grubu alındı. SLE grubu SLEDAI skoruna göre 43 aktif ve 44 inaktif hastadan oluşuyordu. ELISA yöntemi ile her 2 grubun serum IL-17 düzelerine bakıldı. Hasta grubu içinde bu değerlerin hastalığın klinik ve laboratuar verileri ile olan ilişkisi araştırıldı. Sonuçların değerlendirilmesi için veriler SPSS 16.0 paket programına aktarıldı. Bulgular: SLE’li hasta ve sağlıklı kontrol grubu serum IL-17 düzeyleri bakımında karşılaştırıldığında SLE grubunda IL-17 düzeyi anlamlı derecede yüksek bulundu. (p<0,001) Aktif ve inaktif SLE hastaları arasında serum IL-17 düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi. Anti-dsDNA pozitifliği ile serum IL-17 düzeyi arasında negatif korelasyon saptandı (p= 0,049). Sonuç: SLE hastalarında serum IL-17 düzeylerinin artmış olduğu gösterildi. IL-17 arası bulduğumuz negatif ilişkinin daha geniş kapsamlı çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir. Anahtar Sözcükler: Sistemik Lupus Eritematozus, İnterlökin-17, IL-17, Otoimmünite

To Evaluate The Relationship Between Serum Interlekin-17 Level And Systemic Lupus Erythematosus Objective: The aim of this study is to determine whether serum interleukin-17 which plays a role in autoimmunity and inflammation relates any of clinical findings and/ or disease activation in patients with systemic lupus erythematosus (SLE). Material And Methods: 87 patients with systemic lupus erythematosus and age and sex matched 84 healthy controls were included to the study. SLE patients group consisted of 43 active and 44 inactive patients according to SELENA/ SLEDAI score. Serum IL-17 levels were analysed by ELISA method in both Systemic Lupus Erythematosus patients and healthy controls. Corelation of IL-17 levels with clinical and laboratory findings was investigated in patient group. Data was enrolled into SPSS 16.0 packet program for statictical analysis. Results: The serum IL-17 level was shown to be higher in patients with SLE compared to healthy group and this increase was found to be statistically significant (p< 0,001). Mean serum IL-17 levels was not different between active and inactive SLE patients. When we seek for any relationship between serum IL-17 levels and the autoantibodies, we found inverse correlation between anti-dsDNA and serum IL-17 (p=0,049; r= 0,222). Conclusion: In conclusion, we demonstrated that serum IL-17 levels are increased in our SLE population. Key words: Systemic Lupus Erythematosus, Interleukin-17, IL-17, Autoimmunity
Keywords: İç Hastalıkları; Tıp