Nazogastrik tüp yoluyla beslenen yoğun bakım hastalarında besin toleransını etkileyen faktörlerin belirlenmesi - Diker, Tuğba (My University, 2009)
1.ÖZET Yoğun Bakım gerektiren durumların hemen hemen tamamı yetersiz beslenmeye neden olabilir. Yetersiz beslenme ise, direkt/ dolaylı olarak tüm vücut fonksiyonlarını etkiler ve iyileşmeyi geciktirir. Amaç: Bu çalışma nazogastrik tüp yoluyla beslenen yoğun bakım hastalarında besin toleransını etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve analitik tipte olan bu çalışma 10 Aralık 2008- 20 Nisan 2009 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinin Yoğun Bakım Ünitesi’nde yatan ve nazogastrik tüp yoluyla beslenen 30 hasta, 180 nazogastrik tüp beslemesi ile yapıldı. Veriler beş form ve toplam 32 sorudan oluşan veri toplama formları aracılığı ve katılımlı gözlem yöntemi ile toplandı, Statistical Package of Social Sciences 11.5 istatistik programında değerlendirildi. Bulgular: 180 beslemenin % 63.3’ü (n=114) erkek, % 36.7’si (n=66) kadın hastalar üzerinde uygulandı. 61 yaş ve üzeri yaş aralığında bulunan hastalar üzerinde yapılan besleme sayısı toplam beslemelerin % 50’sini (n=90) oluşturdu. Araştırmada toplam besleme sayısının % 97.2 ‘sinde (n=175) hastalara besleme sonrası su verilmedi. Gözlenen beslemelerin büyük çoğunluğunda (% 73.9; n=133) besleme torbası değişimi yapılmadı. Değişimin çoğunlukla yapılmamış olması kaynakların kısıtlı olmasından kaynaklanan bir durum olarak açıklanmaktadır. Enteral beslenen hastalarda anlamlı derecede bir komplikasyona rastlanmadı. Besleme ilkelerinden torba değişim süresine uyulmamasının nedeni olarak maddi kaynakların yetersiz olması gösterilmektedir. Besleme sonrası su verilmesi ilkesine uyulmama nedeni ise hastalara verilen ilaçların su ile veriliyor olması ve besleme tüpünün yıkanması açısından bu suyun yeterli olduğu görüşüdür. Sonuçlar: Bu sonuçlara dayanarak, enteral yolla beslenen hastalarda besleme ilkelerine genel olarak uygun hareket edildiği gözlendi. Bazı ilkelere uyulmamasının sebebinin malzeme eksikliğinden ve hemşirelerin kişisel görüşlerine dayanarak yaptıkları uygulamalardan kaynaklandığı söylenebilir. Enteral besleme, hemşirelik uygulamaları, intolerans, komplikasyon, yoğun bakım 2.

DETERMINATION OF FACTORS INFLUENCING FEEDING TOLERANCE IN INTENSIVE CARE PATIENTS FEEDING THROUGH NASOGASTRIC TUBE Almost all circumstances that require Intensive Care may cause inadequate nutrition. As for inadequate nutrition, it affects all bodily functions directly/ indirectly and extends the recovery period. Objective: This study was conducted to determine the factors that influenced feeding tolerance in patients who were fed through nasogastric tube. Material and Method: This descriptive and analytic study had been conducted between December 10, 2008 and April 20, 2009 on 30 inpatients that received treatment and were fed through nasogastric tube in Intensive Care Unit of a teaching hospital. Patients were fed a total of 180 times through nasogastric tubes. Data were collected through participant observation method and through five forms consisting of a total of 32 questions. Collected data were evaluated in Statistical Package of Social Sciences 11.5 software. Results: Male patients were fed a total of 114 times (63,3% of 180 feeds) and female patients were fed a total of 66 times (36,7% of 180 feeds). 50% (n=90) of all feeds were applied to 61 years old and older patients. Patients were not given water after 97,2% of all feeding instances (n=175). Limit on resources was reported to be the reason that bags were not replaced most of the time. No significant correlation was observed between the application of nursing principles and specific complications in enteral feeding patients. The fact that bag replacement time, one of the feeding principles, was not obeyed was reported to be caused by the inadequacy of the financial resources. The patients received their drugs by the help of water and this amount of water was considered to be adequate for the cleaning of the tube thus the patients were not given water after the feeding. Conclusion: As these results suggest, feeding principles for enteral feeding patients were observed to be obeyed in general. Some principles were disobeyed because some equipment was inadequate and the nurses acted on their own judgments. Key Words: Enteral feeding, nursing practices, intolerance, complication, intense care
Keywords: Cerrahi Hastalıklar; Hastalıklar; Tıp; Yoğun Bakım