Kurumsal kimliğin oluşturulmasında halkla ilişkilerin önemi Pricewaterhousecoopers örnek olay çalışması - Bulut, Derya (My University, 2003)
Yaşanan yoğun rekabet ortamında benzer ürünleri ve hizmetleri sunan kurumlar rakiplerinin arasından sıyrılabilmek ve pazarda rakip konuma gelebilmek adına çeşitli çabalarda bulunmaktadırlar. Yoğun mesaj bombardımanları ve benzeyen ürün sayılarındaki artış hedef kitlelerin ürün tercihlerini etkilemektedir. Kurumları hedef kitleyle yakınlaştıracak diğer rakip firmalar arasında fark edilmesini sağlayacak en önemli unsur kurumsal kimliktir. Kurumsal kimlik, bir kurumun felsefesini, iletişim biçimini, görsel dizaynını, kurumsal davranışını anlatan unsurların bir bütünüdür. Kurumsal kimlik uygulaması bir kurumun bütününü kapsar ve en önemli hedef kitlesini oluşturan insan kaynağıyla bütünleşmesini sağlayarak memnun müşteri grubunu yaratır. Kurumsal kimliğin oluşturulmasını ve uygulanmasını hedef kitlelere aktarabilecek en önemli çalışma bir iletişim çabası olan halkla ilişkilerdir. Halkla ilişkiler bir yönetim felsefesidir ve kurumsal kimliğin temelini oluşturan çift yönlü iletişimi sağlayarak kurumla hedef kitlesi arasında yapıcı ilişkiler kurulmasını sağlar. Bu çalışmanın temel amacı, kurum kimliği oluşum sürecinde halkla ilişkilerin rolünü incelemektir. Bu nedenle tezin ikinci bölümünde, halkla ilişkiler kavramının tanımı, üçüncü bölümde kurum kimliği kavramının tanımı, tarihçesi, kurum kimliği tipleri, kurum kimliği oluşturulmasında halkla ilişkilerin önemi, dördüncü bölümde kurum kimliğinin dört unsuru ve kurum kimliğinin ilişkili olduğu alanlar (kurum kültürü, kurum imajı) açıklanmaktadır. Beşinci ve son bölümde ise kurum kimliği oluşumunda halkla ilişkilerin rolünün değerlendirilmesine yönelik PricewaterhouseCoopers Türkiye'de gerçekleştirilen bir örnek olay uygulaması yer almaktadır. Today's competitive environment, the corporate need unique identities to be able to distinguished from the competitors which has the same products and same serves. Similarities in products of the different corporate and their massages which are becoming dense, effects the consumers preferences directly . The factor that makes consumers and corporate become closer and provides corporate to be able to distinguished from the competitors in market is corporate identity. Corporate identity is a integrity of the corporate philosophy, communication style, visual design and corporate behavior. Corporate identity applications comprise the whole corporate and it includes the integration of the people to associations and creates satisfied consumers. The formation and application of corporate identity is the most important study of the public relations which is a endeavour of communication. Public relations is a philosophy of management and provides the reciprocal communications which is the foundation of the corporate identity and makes relations reliable between the target consumers and corporate. The main purpose of this study is to observe public relations in the process of the formation of corporate identity. In the second part definition and the concept of public relations is explained. In th third part definiton, history, types of corporate identity and the importance of Public relation in formation of corporate identity are explained. In the forth part the main four elements of corporate identity and the related subjects (corporate culture, corporate image) are explained. In the last part to explain the contribution of the public relations to corporate identity the application of PricewaterhouseCoopers in Turkey is given as example.
Keywords: Halkla İlişkiler