Türk Eximbank kredilerinin Türkiye dış ticareti üzerine etkileri - Samsunlu, Gülsena (My University, 2020)
Dış ticaretin, dış ticaret amaç ve araçlarının sonrasında dış ticaret teşviklerinin ve Eximbank ve ürünlerine ilişkin literatür taraması yapılarak Eximbank ile dış ticaret arasındaki çift yönlü ilişki araştırılmıştır.2000-2018 yılları arasında dış ticaretin gelişimi ve Eximbank ürünleri arasındaki ilişki ekonometri boyutunda Granger Nedensellik Testi ile araştırılmış, ilişkinin tespit edildiği 6.gecikmenin kullanılan veri sepetinde denk geldiği 2005 yılı için Chow testi ile yapısal kırılma saptanmıştır. 2005 yılı Türk Lirası’ndan altı sıfır atılması uygulamasına geçildiği tarihtir, bu yıl için ekonomik sebepler araştırılırken; 2009 yılında kredi faizlerinin standardın altında düşmeye başladığı, büyümenin ivme kaybı yaşadığı yıl olarak fark edilmiştir. Amerika’da başlayıp küresel bir ekonomik krize dönüşen Mortgage krizinin hissedilmeye başladığı bu yıllarda 2.Chow Testi ile 2010 yılında da Türkiye dış ticareti ve Eximbank ürünleri arasında yapısal kırılma olduğu ortaya koyulmuştur.

With this study international tarade, foreign tade aims and instrument, foreign Trade incentives thereafter Eximbank and its products were searched and the two way relationship between Eximbank and foreign Trade was investigated in the view of literature search.The relationship between the development of foreign trade and Eximbank products between 2000 and 2018 was investigated with Granger Causality Test in the econometric dimension. In 2005 the structural break was determined at the sixth delay in the used data set by Chow test. 2005 was the date of the implementation of the subtraction of six zeros from the Turkish Lira was initiated. While researching other economics reason for 2005, credit interest rates began to decreased and growth was decelerating has noticed for 2009. During those years global economic crisis began to felt which was started with Mortgage crisis in America. Chow test was made for 2009 and determined structural break in 2009 between foreign Trade and Eximbank products.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Dış Ticaret; Eximbank Credits; Eximbank Kredileri; Export Incentives Granger Causality; Finance; Granger Nedensellik Foreign Trades; International trade; İhracatın Teşviki; Maliye; Turkey; Türkiye; Uluslararası ticaret