Benzilik Asit Hidrazid’inden elde edilen bazı 1,4-disübstitüe tiyosemikarbazidler, 2,5-disübsititüe-1,3,4-tiyadiazoller, 1,2,4-triazol-5-tiyonlar ve sitotoksik aktiviteleri - Çoruh, Işıl (My University, 2011)
Benzilik Asit Hidrazid’ inden Elde Edilen Bazı 1,4-Disübstitüe Tiyosemikarbazidler, 2,5-Disübstitüe-1,3,4-Tiyadiazoller, 1,2,4-Triazol-5-Tiyonlar ve Sitotoksik Aktiviteleri Organik sentezlerde tiyosemikarbazidlerin kullanılması, çeşitli heterosiklik bileşiklerin sentezlenmesinde klasik bir strateji olmuştur. Sayıları gün geçtikçe artan kükürt ve azot içeren heterosiklik bileşikler arasında, gerek endüstriyel gerekse akademik çevrelerde takip edilen 1,3,4-tiyadiazol ve 1,2,4-triazol türevleri ilaç tasarımında ilgi çeken hedef bileşiklerdir. 1,3,4-tiyadiazol ve 1,2,4-triazol halka sistemlerinin yapı benzerlikleri terapötik olarak benzer ilaç adayları olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden, antimikrobiyal, antitüberküler, antikonvülsan, antibakteriyel, anti-inflammatuar aktiviteleri gibi önemli biyolojik etkileri olduğu bilinen 1,4-disübstitüe tiyosemikarbazidler, 1,3,4-tiyadiazoller ve 1,2,4-triazoller üzerinde yoğun araştırmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada N-(sübstitüe)-2-[hidroksi(difenil)asetil]hidrazinkarbotiyoamid 2a-l, [5-(sübstitüeamino)-1,3,4-tiyadiazol-2-il](difenil)metanol 3a-c ve 3-[hidroksi(difenil)]-4-(nonsübstitüe/ sübstitüe)-2,4-dihidro-5H-1,2,4-triazol-5-tiyon 4a-d yapısındaki yeni bileşikler sentez edilmiş ve bileşiklerin sitotoksik etkinlikleri araştırılmıştır. Bu amaçla benzilik asit metil esterinin hidrazin hidrat ile etanollü ortamda reaksiyonu ile benzilik asit hidrazidi (1) elde edilmiş, 1’ in uygun alkil/ aril isotiyosiyanatlara katımı ile N-(sübstitüe)-2-[hidroksi(difenil)asetil]hidrazinkarbotiyoamid 2a-l kazanılmıştır. [5-(sübstitüeamino)-1,3,4-tiyadiazol-2-il](difenil)metanol türevi 3a-c numaralı bileşikler 2a, 2b ve 2d’ nin derişik sülfürik asit ile siklizasyonu sonucu elde edilmiştir. 3-[hidroksi(difenil)]-4-(nonsübstitüe/ sübstitüe)-2,4-dihidro-5H-1,2,4-triazol-5-tiyon türevi 4a-d numaralı bileşikler ise 2d, 2e, 2g ve 2h’nin 2N NaOH ile etanol varlığında reaksiyonundan kazanılmıştır. Bileşiklerin yapıları elemental analiz, HPLC, UV, IR, 1H-NMR, 13C-NMR, HSQC ve MS verileri ile doğrulanmıştır. Bileşik 2b, 2d, 2e, 2f, 2g, 2h, 2i, 2j, 2k, 2l, 3c, 4b ve 4c MTT yöntemiyle sitotoksik etkinlikleri araştırmak üzere seçilmiştir. Özellikle 2f bileşiğinde 10 g/ ml konsantrasyonda % 50.23 sitotoksik aktivite saptanmıştır. yosemikarbazid, 1,3,4- tiyadiazol, 1,2,4-triazol-5-tiyon. Some 1,4-Disubstituted Thiosemicarbazides, 2,5-Disubstituted-1,3,4-Thiadiazoles and 1,2,4-Triazole-5-Thiones Derived From Benzilic Acid Hydrazide and Their Cytotoxic Activities The use of thiosemicarbazide in organic synthesis has become a classical strategy for the synthesis of several heterocycles. Among the increasing number of heterocyclic sulphur and nitrogen containing compounds, which are being pursued in both industry and academia, 1,3,4-thiadiazole and 1,2,4-triazole derivatives are interesting targets for drug design. The similarity in the structure of 1,3,4-thiadiazole and 1,2,4-triazole ring systems assumes therapeutically similar drug candidates. Therefore, there have been intense investigations on 1,4-disubstituted-thiosemicarbazide, 1,3,4-thiadiazole and 1,2,4-triazole compounds, many of which are known to posses significant biological properties such as antimicrobial, antituberculosis, anticonvulsant, antibacterial, anti-inflammatory activities. This study describes the synthesis of novel N-(substituted)-2-[hydroxy(diphenyl)acetyl]hydrazinecarbothioamide 2a-l, [5-(substitutedamino)-1,3,4-thiadiazole-2-yl](diphenyl)methanol 3a-c and 5-[hydroxy(diphenyl)]-4-(nonsusbtituted/ substituted)-2,4-dihydro-5H-1,2,4-triazole-5-thione derivatives 4a-d and evaluation of their cytotoxic activities. In the course of the syntheses benzilic acid methyl ester was reacted with hydrazine hydrate in absolute ethanol to afford benzilic acid hydrazide (1). Reaction of 1 with appropriate alkyl/ arylisothiocyanates gave N-(substituted)-2-[hydroxy(diphenyl)acetyl]hydrazinecarbothioamide 2a-l. [5-(substitutedamino)-1,3,4-thiadiazole-2-yl](diphenyl)methanol derivatives 3a-c were obtained by cyclization of 2a, 2b and 2d with concentrated sulphuric acid. On the other hand, 5-[hydroxy(diphenyl)]-4-(nonsusbtituted/ substituted)-2,4-dihydro-5H-1,2,4-triazole-5-thione 4a-d were obtained by cyclization of 2d, 2e, 2g and 2h with 2N NaOH and ethanol. The structures of the new compounds were confirmed by the data obtained from elemetal analysis, HPLC, UV, IR, 1H-NMR, 13C-NMR, HSQC and MS spectra. Compunds were selected for cytotoxic screening with MTT method. Especially compound 2f exhibited at 10 g/ ml 50.23% cytotoxic activity. osemicarbazide, 1,3,4-thiadiazole, 1,2,4-triazole-5-thiones.
Keywords: Farmasötik Kimya