STUDY OF TOE FRAMEWORK WITH CONTENT ANALYSIS IN THE USE OF MARKETING MANAGEMENT - (:unkn) unknown (My University, 2020)
The purpose of the study is to investigatehow the Technology-Organization-Environment(TOE) framework is usedin social sciences and to discuss how it can be used especially in the field of marketingmanagement. Within the scope of the research,literature review is conducted and relevant studies are selected.Content analysis is applied to selectedstudies. The literature review isconducted without any timelimitation and only articles in social sciences areselected as restrictions. According to limited available resources, 33 studies deemed appropriate within the scope. The studies areevaluated and grouped according to; subjects, the sub-variables of the main context of the TOE model, sample, data collection, analysis method and research method.Results showed that, TOE framework ismostly used in social media and e-business adoption. When sub-contexts of the modelare analyzed, the most used variables are; relative advantage and compatibility in the technological context,firm size and top management support in organizational context, competitive pressure in environmentalcontext.

Çalışmanın amacı, sosyal bilimlerde Teknoloji-Organizasyon-Çevre (TOÇ) modelinin nasıl kullanıldığını incelemekve özellikle pazarlama yönetimi alanında nasıl kullanılabileceğini tartışmaktır. Araştırma kapsamında literatür taraması yapılmış ve amaca yönelik olarak bazı çalışmalar tespit edilmiştir.Ulaşılan çalışmalar içerik analizi ile incelenmiştir. Araştırma kapsamında yıl sınırlaması olmadan veri tabanları üzerinden literatür taraması yapılmış, kısıt olarak sadece sosyal bilimler alanında yer alan makaleler seçilmiştir. Ulaşılabilenkaynaklar incelendiğinde içerik analizi kapsamında uygun bulunan 33 çalışmaya yer verilmiştir. Elde edilen çalışmalar;konular, TOÇ modeli ana bağlamlarının alt değişkenleri, örneklem, örneklem toplama yöntemleri, analiz yöntemi ve araştırma yöntemi açısından değerlendirilip gruplandırılmıştır.Analiz sonuçları, TOÇ modelininen çok sosyal medyanın ve e-ticaretin benimsenmesinde kullanıldığını göstermiştir. Modelalt bağlamları açısından incelendiğinde, araştırmacılar tarafından en çok kullanılan değişkenler; teknolojik bağlamda göreceli üstünlük ve uyumluluk; organizasyonel bağlamda firma büyüklüğü ve üst yönetim desteği, çevresel bağlamda rekabet baskısı olmuştur.
PAZARLAMA YÖNETİMİNDE KULLANIMI AÇISINDAN TOÇ MODELİNİN İÇERİK ANALİZİYLE İNCELENMESİ