Anonim şirkette pay sahipliği sıfatının sona ermesi - Erdoğan, Murat (My University, 2003)
Ticari hayatta geniş ve önemli bir yer tutan AŞ'lerde temel kavramlardan biri de pay ve buna bağlı olarak kazanılan pay sahipliği sıfatıdır. Kurumun önemi ve güncelliği bizi bu çalışmaya yöneltmiştir. Aslen veya devren kazanılan pay sahipliği sıfatı, payın devri, pay sahibinin kişiliğinin sona ermesi, payın cebri icra yoluyla satılması, BanK m. 14 gereğince TMSF'nin banka paylarını devralması, payın itfası yoluyla esas sermayenin azaltılması, pay sahibinin ıskatı, AŞ'nin tüzel kişiliğinin sona ermesi ve AŞ'nin/ AŞ'lerin birleşmesi sebeplerinden birinin gerçekleşmesi halinde sona erer. Bu çalışma ile, pay sahipliği sıfatının sona erme halleri ve sona ermenin hukuki sonuçları genel olarak ve mümkün olduğunca uygulamaya da değinilerek anlatılmaya çalışılmıştır. One of the key concepts is share and title of share holder related with Joint Stock Companies, that has an important place in commerce. Importance of the institution and its being of current interest lead us to this study. Title of share holder received as original or by transfer is terminated upon realisation one of the following conditions: transfer of the share, termination of the individuality of the share holder, sale of the share by foreclosure, transfer of bank shares by TMSF according to the Article 14 of Banking Regulation, decrease of capital through redemption of the share elimination of the share holder, termination of the juristic person identity of the Joint Stock Company and joining Joint Stock Company/ Companies. In this study, we tried to describe the conditions for termination of the title of share holder and its legal conclusions in general, and we referred'to the applications as much as possible.
Keywords: Anonim Şirketler; Hukuk; Özel Hukuk