Dış ticaret işlemlerinin özel finans kurumlarındaki işlevleri, önemi ve uygulamadan örnekler - Ar, Ziya (My University, 2000)
Özel finans kurumları dünya ekonomi literatüründe son 50 yılda tartışılan bir finans aracı olarak ortaya çıkmıştır .Ülkemizde 1970'li yıllarda tartışılmaya başlanan bu kurumlar 1983 yılında Türk finans sistemine dahil edilmiş ve ilk uygulama 1985 yılında başlamıştır. 90'lı yıllarda hızla büyümeye başlayan ülke dış ticaret hacmi içinde kendine özgü fon kullandırma usulleri ile ihracatçı ve sanayici firmalara hammadde ,yarı mamul ,ara ürün ve nihai ürün ile finansal kiralama yolu ile makine ve techizat ithalatı gerçekleştiren özel finans kurumlarının mali büyüklüğünün bugünkü haline ulaşmasında dış ticaret işlemlerinin gerçekleştirilmesinin rolü oldukça büyüktür. Çalışma 5 bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde dış ticaret kavramı ve ülkemizde ithalat ihracat işlemleri ile ilgili düzenleyici mevzuat dış ticaretin işleyişi incelenmiştir. İkinci bölümde Özel finans kurumları ile ilgili genel bilgilere yer verilmiştir.Özel finans kurumları kavramının ortaya çıkışı bu kurumların özellikleri ,kuruluş gerekçeleri ve tarihçeleri incelenmiş ve Türkiye'de faaliyette bulunan Özel finans kurumları ile ilgili bilgiler verilmiştir.Ayrıca yine bu bölümde Özel finans kurumlarının tabi olduğu mevzuata da yer verilmiş.Yeni bankalar kanunu ve Özel finans kurumları ile ilgili getirdiği yenilikler incelenmiştir. Özel finans kurumlarının kaynak yapısı ,Türk finans sektörü içindeki yeri ,Türk ekonomisine etkileri ve yaptığı katkılara da yer verilmiştir. Üçüncü bölümde dış ticaret işlemlerinin Özel finans kurumlarınca ne şekilde gerçekleştirildiği ve dış ticaret işlemlerinin Ö.F.K'lardaki işlevleri ve önemi incelenmiştir. Dördüncü bölümde dış ticaret işlemleri gerçekleştirilirken uygulamada Ö.F.K.'ların kullandığı özel belgelerden örneklere yer verilmiştir. Beşinci ve son bölümde ülke dış ticaret verilerini ve Ö.F.K'ların dış ticaret hacimlerini ithalat ihracat rakamlarını gösteren tablolara yer verilmiştir. Böylelikle Ö.F.K'ların ülke dış ticaretindeki yeri belirginleştirilmiştir.
Keywords: Finans kurumları; Uluslararası Ticaret