İsrail ve Filistin'de işçi sınıfının gelişimi ve işçi hareketleri - Akgün, Recep (My University, 2009)
İsrail ve Filistin’de işçi sınıfının gelişimi ve işçi hareketlerinin incelendiği bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, konunun anlaşılabilmesi için gerekli olan sınıf kavramı ve İsrail sosyolojisindeki yaklaşımlar ele alındı. İkinci bölümde, Arap ve Yahudi işçi sınıfının doğuşuna ve oluşumuna katkı sunan siyasal, ekonomik ve kültürel değişimlerle birlikte Siyonizm ve onun kolonizasyon faaliyetlerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde, Britanya Manda Yönetimi altındaki Filistin’de siyasal ve ekonomik gelişmelere paralel olarak ortaya çıkan proleterleşme ve işçi hareketleri anlatıldı. Dördüncü bölümde, İsrail’de işçi sınıfı ve hareketleri, İsrail işgalinin ardından Filistin’de yaşanan toplumsal ve sınıfsal değişimler ve işgale karşı gelişen ulusal hareket içinde yer alan işçi hareketleri ele alındı. Beşinci bölümde, İsrail ‘de yaşanan ekonomik liberalleşmeyle ve Oslo Barışı ile birlikte ortaya çıkan ekonomik, siyasal ve kültürel değişimler; bu değişimlerin işçi hareketleri ve işçiler üzerindeki etkisi; işçilerin ve hareketlerinin durumu incelenmiştir.

This study deals with the development of working class and labor movements in Israel and Palestine. This Study consists of five main parts. In the Section I, in order to understand this Study, class concept and the perspectives in Israeli sociology is being given. In the Section II, the political, economic and cultural changes with zionism and its colonization activities what contribute to birth and formation of Arab and Jewish working class is being mentioned. In the Section III, the proletarianization and labor movements in Palestine which emerged in parallel with economic and political developments in the the period of under British Mandatory Goverment tutelage is being explained. In the Section IV, labor and their movements Israel, the social and class formation changes after Israel occupation and the labor movements which involved the national Movement upsurging against the occupation is being told. In the Section V, economic, political and cultural changes occured via economic liberalization and Oslo Peace, influence of this changes on labor movements and labors, the conditions of labor movements and labors is being analyzed.
Keywords: Antropoloji; Filistin_İşçi Hareketleri; İsrail_İşçi Hareketleri; İşçiler