BISTECH geçişinin sermaye piyasasına etkileri ve bir uygulama - Mercan, Elif (My University, 2021)
Borsa İstanbul ile NASDAQ arasında yapmış olduğu stratejik iş birliği çerçevesinde NASDAQ'ın teknolojik birikimini kullanılarak tek platform kullanılmaya 2015 yılında başlanmıştır. Bu geçişle birlikte gerek yatırımcı gerek halka açık firma gerek aracı kurum hızı, güvenilirlik, maliyet, karlılık etkilerinin olacağı tahmin edilmektedir.Bu uygulamalar doğrultusunda 6 Mart 2017 tarihinde Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), BISTECH olarak isimlendirilen yeni işlem platformuna taşınarak; bunun sonucunda gerek piyasa yapısına gerekse piyasa kurallarına ilişkin yeni uygulamalara yer verilip, mevcut uygulamaların bir kısmına son verilmiştir.Çalışmamızda öncelikle BISTECH geçişinden beklenen olumlu etkilerin bireysel yatırımcılar bazında ne derecede gerçekleştiği ve aynı zamanda varsa dezavantajları ve olumsuz sonuçları da araştırılmaktadır. Anket yönetimi kullanarak araştırmamız 2015 yılı NASDAQ geçişinden günümüzdeki döneme kadar olan gelişmeler araştırılmaktadır.

As a part of the strategic partnership agreement Borsa İstanbul and NASDAQ, they began using a single platform using NASDAQ’s technological accumulation in 2015. With this transformation, it is estimated that both investor and publicly listed company ant stock broker’s corporation speed, reliability, cost ant profitability will be influenced.In accordance with this applications, futures and option market will be moved to the new trading platform named BISTECH; as a result, some new administrations will be performed related to both market structure and market rules, and some of the existing practices will be terminated.In this study, firstly how much of the positive impacts expected from BISTECH transformation was realized and the disadvantages and negative impacts, if there are any, will be researched. Our study will research the advances since the transformation of NASDAQ in 2015 to today with the survey method.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; BISTECH; Borsa İstanbul; Capital market; Capital Markets; NASDAQ; Sermaye piyasası; Sermaye Piyasası Borsa İstanbul