The relationship between the term structure of interest rates and the macroeconomic variables : the case of Turkey - Kaya, Hüseyin (My University, 2011)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de faiz hadlerinin vade yapısı ile makro ekonomik veriler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma Ocak 1993-Ocak 2009 dönemi için yapılmıştır. Yaşanan son ekonomik ve finansal kriz, finansal ve makroekonomik dinamiklerin çok yakın bir ilişki içinde olduğunu göstermiştir. Kısa dönemli faiz oranları finans ve makro literatürün kesişim noktasında bulunmaktadır. Dolayısıyla, faiz hadlerinin vade yapısı analizleri makroekonomi ve finans arasındaki yakın ilişkiyi anlamak ve modellemek açısından çok önemli bir konumda bulunmaktadır. Bu sebeple son yıllarda bu literatür çok hızlı bir şekilde gelişmektedir. Türkiye’de bu ilişkiye bakıldığında, makro ekonomik verilerin verim eğrisi hareketlerinde çok önemli bir rolu olduğu görülmüştür. Bu noktada, ilgili literatürde hiç irdelenmemiş olan kurların da verim eğrisi hareketlerinde önemli bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Ayrıca verim eğrisi ile macroekonomik verilerin arasındaki ilişkide yapısal bir kırılma tespit edilmiştir. Bu kırılma enflasyon hedeflemesi ile para politikasında yaşanan değişimle ilişkilidir. Verim eğrisi öngörüsü yapabilmek için farklı modeller kullanılmış ancak bu modellerin rastgele değişme (random walk) öngörülerinden daha iyi sonuç üretemediği görülmüştür. Makroekonomik verilerin öngörü modellerine dahil edilmesinin, bu modellerin öngörü kabiliyetini önemli oranda arttırdığı tespit edilmiştir. Son olarak vade farkalarının reel ekonomiye ilişkin tahmin kabiliyeti analiz edilmiştir. Vade farklarının büyümeye ilişkin tahmin kabiliyetinin düşük olduğu görülmüştür. Resesyon tahmini analizleri için öncelikle BBQ methodu kullanılarak aylık bazda resesyon dönemleri tahmin edilmiş ve daha sonra vade farklarının son resesyon dışında, çalışılan dönemdeki diğer resesyonları önceden tahmin edebildiği tespit edilmiştir.

The aim of this research is to investigate the relationship between the term structure of interest rates and the macroeconomic variables in Turkey during the period of January 1993 to January 2009. Since the short term interest rate is at the interconnection of the finance and macro literature and the recent events reveal the close connection between macroeconomic and financial conditions, inspecting this relationship leads to comprehend and model the connection of finance and macroeconomy. In this study, analysing the corresponding relation we show that movements in the yield curve is mainly driven by the macroececonomic variables in Turkey. We also find that there is a structural break in this relationship which is associated with the change in monetary policy.To best of our knowledge, firstly we document that exchange rate is an important factor for the yield curve and should not be ruled out in the yield curve studies for emerging market cases. We also investigate the forecasting performance of different models and find that these models cannot beat the random walk. Additionally, we show that incorporating macroeconomic variables in forecast models, significantly ipmroves the forecasting performance. Moreover, we examine the predictive power of the yield curve on reel economy and find that the slope of the yield curve contain little information about the future growth. In order to asses wheter the yield spread predict recession, we firstly determine recessions in monthly base by usin BBQ method and find that the slope of the yield curve has ability to predict recessions in Turkey, but the last one.
Keywords: Ekonomi; Faiz; Makroekonomi