Aile içi şiddete maruz kalmanın menstrüel özelliklere etkisinin incelenmesi - CAN GÜRKAN, ÖZLEM (My University, 2022)
Amaç: Çalışma şiddete maruz kalan ve kalmayan kadınlar arasında menstrüel özellik, premenstrüel sendrom, menstrüel ağrı şiddeti yaşama durumları arasındaki farklılıkların değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki çalışmanın evrenini, Ocak 2022- Temmuz 2022 tarihleri arasında İstanbul' da bulunan bir Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı 18- 49 yaş grubundaki kadınlar oluşturmuştur. Örnekleme kriterlerine uyan toplam 285 kadınla çalışma tamamlanmıştır. Araştırmanın, etik kurul izni Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Etik Kurulu'ndan (17.05.21-75), kurum izni ise İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünden alınmıştır. Veriler, katılımcıların öz bildirimine dayalı olarak elde edilmiştir. Veriler Tanımlayıcı Bilgi Formu, Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Tarama Formu, Premenstrüel Semptom Ölçeği ve Görsel Değerlendirme Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 33,21 ± 6,84 yıldır. Katılımcıların % 80'i ( n=228) son bir yılda eş şiddetine maruz kalmıştır. Son bir yıl içinde eş şiddetine maruz kalan katılımcıların menstrüel ağrı yaşama durumları Görsel Kıyaslama Ölçeği ile değerlendirildiğinde; şiddete uğrayanların 6,21± 2,40, uğramayanların 2,95±2,06 oranında menstrüel ağrı yaşadıkları ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlendi (p=0,00). Son bir yıl içinde şiddete maruz kalan kadınların %42,5 (n=97) oranında; uğramayanların ise %1,8 (n=1) oranında şiddetli premenstrüel sendrom yaşadıkları ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlendi (X2= 44,35; p=0,00). Sonuç ve Öneriler: Eş şiddetine maruz kalmanın menstrüel ağrı yaşama ve premenstrüel ağrı yaşama durumunu arttırdığı söylenebilir. Menstrüel ağrı şikayeti olan ve şiddetli premenstrüel şikayetler yaşayan kadınların hemşireler ve diğer sağlık profesyonelleri tarafından eş şiddetine maruz kalma durumları açısından değerlendirilmesi önerilir.

Objective: The aim of study is to evaluate the difference of menstrual properties, premenstrual syndrome and menstrual pain severity between the cases whom have been exposed to violence or have not been exposed to violence. Materials and Methods: All women whom are registered with a family health center in İstanbul between the ages of 18 and 49 years old are enrolled in this descriptive and cross –sectional study between January 2022 and July 2022. The total 285 women completed the study. The study’s ethical approval received from Universty of Marmara, Health Sciences Instıtute Ethics Commitee ( number: 17.05.21-75), the institutal approval received from the provincial health directorate. The data is collected by the cases own declaration. The data are gain via the descriptive informational form, the screening form of domestic violence against women, premenstrual symptom scale and visual rating form. Results: The mean age of participants was 33.21±6.84. 80 % of cases had been exposed to partner’s violence during the last year. In the evaluation of menstrual pain status of women being exposed to partner’s violence during the last year via visual analog scale; they had pain as 6.21±2.40 in being exposed to violence, as 2.95±2.06 in being not exposed to violence; respectively and statistically important between groups ( p= 0.00). 42.5 % (n=97) of women being exposed to violence during the last year and 1.8% of women being not exposed to violence experienced severe premenstrual syndrome and resulted in statistically important difference ( X2 = 44,35; p=0.00). Conclusions and Suggestions: It is impartable for domestic violence against women to increase menstrual pain experience ans Premenstrual syndrome. The nurses and other health professionals should evaluate the cases with menstrual pain and severe premenstrual complaints in terms of being exposed to partner’s violence.
Investigation of the effect of expose to domestic violence on menstrual charesteristics
Keywords: Aile içi şiddet; menstrüel ağrı; premenstrüel sendrom; domestic violence; menstrual pain; premenstrual syndrome