Rising food proces and poverty: The case of African countries - Çağlar, Duygu (My University, 2012)
Geçtiğimiz yıllarda etkisini artıran ve 2008 yılına gelindiğinde bir kriz etkisi yaratan yükselen gıda fiyatları, bugün halen yükselişine devam etmekte ve özellikle yoksul ülkeler olmak üzere global çapta bir çok ülkeyi etkilemektedir. Uzun zamandır bu duruma karşı gerek tarım sektörünün geliştirilmesine, gerekse gıda fiyat stabilizasyonunun sağlanmasına yönelik çalışmalar devam ederken, bir yandan da gıda fiyatlarından oldukça fazla etkilenen yoksulluk istatistiklerinin düşürülmesine uğraşılmaktadır. Bu çalışmada, global verilerin yanı sıra, Kenya, Etiyopya ve Mozambik’in verilerine de yer verilerek; yükselen gıda fiyatlarının sebep ve sonuçlarının yanı sıra, özellikle yoksul ülkelerde daha gelişmiş bir tarım sektörü ve gıda piyasasına sahip olmak ve yoksulluk oranlarını düşürmek için ne gibi politikaların geliştirilmesi gerektiği ve mevcut politikaların temelinde ne gibi sorunlar yattığı incelenmiştir. Jel Kodları: I32, I38, Q17, Q18 Yoksulluk Ölçümü ve Analizi, Hükümet Politikası; Refah Politikalarının Karşılığı ve Etkileri, Uluslararası Ticarette Tarım, Tarım Politikası; Gıda Politikası

In recent years, food prices have been in a tendency to increase and in 2008, a food price crisis happened. Food prices are still increasing today and affecting most of the countries in the world, especially the poor ones. In response to this situation, some policy actions and efforts have been applying in order to improve agricultural sectors, food security, food price stabilization and reduce poverty levels recently. In this study, besides global statistics, the data of Kenya, Ethiopia and Mozambique is used. Besides analyzing the reasons and results of the high food prices; the policies that should be developed in order to have a better agricultural sector and food market especially in poor countries and reduce poverty, and problematic parts in the existing policies have been examined. Jel Codes: I32, I38, Q17, Q18 Key Words: Measurement and Analysis of Poverty, Government Policy; Provision and Effects of Welfare Programs, Agriculture in International Trade, Agricultural Policy; Food Policy
Keywords: Ekonomik Durum_Afrika; Gıda Sektörü; Yoksulluk