Biyoloji öğretiminde ters-yüz öğretim modelinin öğrenenlerin akademik başarıları üzerindeki etkisinin incelenmesi - ÇAKIR, MUSTAFA (My University, 2023)
Bilimin ve teknolojinin günümüzdeki hızı, her alanda olduğu gibi eğitim alanında da etkisini göstermektedir. Bu etki öğrenenlerinin kendileri ve öğretmenleriyle kurdukları etkileşimle birlikte geleceğin toplumlarını şekillendirecek olan bu bireylerin öğrenme şekillerini biçimlendiren eğitim süreçlerinin uygulamalarında ve bu uygulamaların planlanması üzerinde etkisini göstermektedir. Yeni teknolojik uygulamaların ortaya çıkışına ve farklı teknolojik araçlarla iletişim kurarak büyüyen ve dijital yerliler olarak isimlendirilen günümüzdeki öğrenenlerin ihtiyaçlarına bir yanıt olacak öğretim yaklaşımlarından bir tanesi de ters-yüz öğretim modelidir (TÖM). TÖM sınıf içi ve sınıf dışı öğretim prosedürlerini değiştiren, oluşturmacılık, akran öğrenimi, online ya da uzaktan öğretim, işbirlikçi öğrenme ve farklılaştırılmış öğretim gibi aktif öğrenme yaklaşımlarıyla örtüşen harmanlanmış öğrenme modelidir. Karma yöntem deseni kullanılarak tasarlanan bu çalışmada TÖM’ün ortaöğretim düzeyinde öğrenim gören 10.sınıf öğrencilerinin biyoloji dersindeki akademik başarılarına olan etkisi ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışma verileri İstanbul’daki bir özel okulda öğrenim gören 80 katılımcıdan oluşan lise öğrencilerinden toplanmıştır. Araştırmacı tarafından oluşturulan 25 soruluk Hücre Bölünmesi Akademik Başarı Testi çalışmanın değişkenlerine uygun olarak rastgele atanmış deney (N=40) ve kontrol (N=40) gruplarına uygulanmıştır. Bu çalışma 2018-2019 güz dönemi içinde gerçekleştirilmiştir. Nicel verilere ek olarak çalışmanın nitel verileri bütün deney grubuna uygulanan öğrenci görüş formu ile yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılıyla toplanmıştır. Bulgular deney ve kontrol gruplarının ön-test puanları arasında çalışmada ele alınan açıdan anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Uygulama tamamlandıktan sonra ise deney ve kontrol gruplarına uygulanan akademik başarı son-test sonuçları gruplar arasında akademik açıdan deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunduğunu göstermiştir. Her iki öğretim grubunda son-test başarı puanları ön-test puanlarından anlamlı şekilde daha yüksek olmasına rağmen TÖM uygulanan grupta başarı daha yüksektir. TÖM’le ilgili elde edilen bu anlamlı fark, elde edilen nitel sonuçlarla da desteklenmiştir. Elde edilen veriler ışığında TÖM’ün öğrenenlerin akademik başarıları üzerindeki olumlu etkisi doğrulanmıştır. Sonuç olarak, TÖM öğrencilerin biyoloji dersi akademik başarılarını arttırmada ve bu başarının uzun vadede korunmasında önemli ölçüde etkilidir.

The remarkable speed of science and technology today shows its impact in the field of education as in other fields. This effect has an influence not only on the interaction of learners with themselves and their teachers, but also on the implementation of educational processes that shape the learning styles of these individuals who will shape the societies of the future, and in the planning of these practices. The flipped-teachingmodel (FTM) is one of the teaching approaches that will be a solution to the emergence of new technological applications and the needs of these individuals, who grow up by communicating with different technological tools and are called digital natives. FTM is a blended learning model that flips in-class and out-of-class teaching procedures and overlaps with active learning approaches. In this study, which was designed using a mixed method design, it was aimed to explore the effect of FTM on academic achievement in biology lessons. The study data were collected from 10th-grade students, consisting of 80 participants. Following the variables of the study, the cell-division-academic-achievement-test created by the researcher has been applied to experimental and control groups, which were randomly assigned. Furthermore, the qualitative-data of the study were collected through the student-opinion-form and semi-controlled interviews were applied. The findings revealed that there was no significant difference between the pre-test scores of the groups in terms of the study. After the FTM application was terminated, it was indicated that there was a significant difference between the groups in favor of the experimental-group in terms of academic-achievement-post-test results applied to all groups. This significant difference regarding FTM was also supported by the qualitative results obtained. To conclude, FTM is significantly effective in increasing the academic success of students in biology and maintaining this success in the long term.
The examination of the effects of flipped classroom on learner’s academıc achievement in bıology education
Keywords: Flipped Teaching Model; Flipped Classroom; Biology Education; Academic Achievement; Ters-Yüz Edilmiş Öğretim Modeli; Ters-Yüz Edilmiş Sınıf; Biyoloji Eğitimi; Akademik Başarı