Nüzhet Haşim’in milli edebiyat’a doğru kitabı (metin - inceleme) - Gürler, Zeynep Lamia (My University, 2007)
Tez konusu olarak seçilen Nüzhet Haşim’in Milli Edebiyat’a Doğru adlı eserinin incelenmesinde şu sıra takip edilmiştir: Giriş bölümünde; eser antoloji niteliği taşıdığından antoloji kavramı, ilk antolojiler, Türk Edebiyatı’nda antoloji konusu ele alınmıştır. Birinci bölümde Milli Edebiyat dönemi üzerinde durulmuştur. Burada Tanzimat’tan Milli Edebiyat’a kadar Türk sosyal hayatında tartışılan ideolojilerden, Milli Edebiyat kavramından, Milli Edebiyat’ı besleyen ve Türkçülük fikriyle kurulan cemiyetlerden, dönemin en önemli yayın organı olan Genç Kalemler dergisinden bahsedilmiş ve Millî Edebiyat’ın genel hatlarıyla nasıl bir dönem olduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde Nüzhet Haşim’in eseri kısaca değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmede Nüzhet Haşim’in Milli Edebiyat döneminin panoramasını nasıl çizdiği ve yazarların edebi kişilikleri üzerindeki fikirleri ortaya konulmuştur. Son olarak da Milli Edebiyat’a Doğru adlı eserin metni günümüz harflerine aktarılmıştır.

In the analysing of the book Millî Edebiyat’a Doğru written by Nüzhet Haşim, that order was followed. In the entrance section since the book has an anthology character, the anthology concept, first anthologies, the subject of anthology in Turkish Literature were analysied. In the first section the period of National Literature were analysied. At there the ideologies being discussed in the Turkish social life from Tanzimat to National Literature, the nation of National Literature, the societies that were founded in the idea of Turkish Nationalizm and to feed the National Literature, the Genç Kalemler one of the most important and widespread journal were analysied and in general what kind of period the National Literature was worked to make it more clear. In second section, the work of Nüzhet Haşim was evaluated shortly. In that assesment how Nüzhet Haşim illustrated the panorama of National Literature and the ideas of him on the characters of authors were exhibited. Finally, the work named Milli Edebiyat’a Doğru was transfered into the current alphabet. ZIII ÖZET V SUMMARY VI KISALTMALARVII GİRİŞ: Antoloji: Kavram ve Örnekler 1 I. BÖLÜM: Millî Edebiyat Kavramı ve Dönemi 8 II. BÖLÜM: Millî Edebiyat’a Doğru II. 1. Millî Edebiyat’a Doğru Adlı Eserin İncelenmesi20 II. 2. Millî Edebiyat’a Doğru(Metin)31 II.2.1. Tarihimsi Bir Taslak31 II.2.2. Mehmet Emin Bey40 II.2.3. Rıza Tevfik Bey51 II.2.4. İhsan Raif Hanım59 II.2.5. Ziya Gökalp Bey63 II.2.6. Ali Canip Bey72 II.2.7. Celâl Sahir Bey78 II.2.8. Ömer Seyfettin Bey82 II.2.9. Kazım Nami Bey86 II.2.10. Âkil Koyuncu Bey89 II.2.11. Rasim Haşmet Bey94 II.2.12. Köprülüzade Mehmet Fuad Bey96 II.2.13. Ali Ulvi Bey101 II.2.14. M. Nermi Bey103 II.2.15. Fazıl Ahmet Bey106 II.2.16. İbrahim Alâattin Bey109 II.2.17. Yusuf Ziya Bey112 Sayfa II.2.18. Orhan Seyfi Bey115 II.2.19. Enis Behiç Bey118 II.2.20. Hakkı Süha Bey121 II.2.21. İdris Sabih Bey122 II.2.22. Halit Fahri Bey123 II.2.23. Yahya Kemal Bey125 II.2.24. Salih Zeki Bey128 II.2.25. Hasan Zeki Bey129 II.2.26. Faruk Nafiz Bey130 II.2.27. Fikret, Nazif, Ekrem Beyler132 SONUÇ136 BİBLİYOGRAFYA138 ÖZGEÇMİŞ142
Keywords: Türk Dili