Titanyum atomunun 3p, 3d ve 4s alt kabukları için foto elektron açısal dağılımları - Hasoğlu, M. Fatih (My University, 2002)
Bu tezimizde Titanyum atomunun , ve alt kabuklarından kaynaklanan foto elektron kısmi tesir kesitlerini son hal simetrisi için ve bu kabuklar için foto elektron açısal dağılım asimetri parametrelerini foton enerjisinin fonksiyonu olarak inceledik. Hesapları valans kabuğunun en düşük foto iyonlaşma eşik enerjisi olan 6.8 eV ile 200 eV foton enerji aralığı için yaptık. Foto elektron eşik enerjileri taban toplam enerjisini iyonik hallerin toplam enerjilerinden çıkararak elde ettik. Toplam enerji hesapları Çok Konfigürasyonlu Hartree-Fock yaklaşımında yapıldı. Taban orbitallerinin radyal kısımları Titanyum taban konfigürasyonundan Hartree-Fock yaklaşımıyla elde edildi. Bağlı ve sürekli radyal orbitaller uygun etkin tek parçacık Hartree-Fock potansiyellerinden elde edildi. Foto iyonlaşma geçiş genlikleri önce Hartree-Fock yaklaşımında elde edilen orbitaller kullanılarak hesaplandı. Bu neticeler daha sonra taban hal korelasyonlarına göre düzeltilerek taban hal korelasyonlu kısmi tesir kesitleri elde edildi. Rezonans geçişleri ve diğer son hal korelasyonları çok kuplajlı denklemler yardımıyla hesap edildiler. Bu sonuçlar bir önceki sonuçlara eklenerek korelasyonlu nihai kısmi tesir kesit genlikleri bulundu. En son hesaplanan bağlı hal ile birinci sürekli orbital arasında kalan bölgenin katkısı analitik olarak hesap edildi. Korelasyon diyagramlarının açısal entegralleri LS kuplajında Slater determinantları kullanılarak yapıldı. Bu hesapları yapabilmek için C programlama dilinde oldukça karmaşık programlar yazdık. Foto elektron asimetri parametresi açısal momentum transfer formalizmi çerçevesinde hesap edildi. Bu hesaplar , , ve alt kabuklarının foto iyonlaşması ile ilgili mümkün bütün iyonik kuplajların her biri için yapıldı. Asimetri parametre hesaplarında çok kuplajlı denklemlerinden elde edilen sanal dipol matris elemanları kullanıldı. Bütün hesapların neticeleri tezde uygun tablo ve şekillerle gösterilmişlerdir.
Keywords: Atomlar; Fizik; Titanyum