Mecmû‘a-ı eş‘âr (Muallim Cevdet k.479) : (inceleme- tenkitli metin) - Öztürk, Uğur (My University, 2013)
Bu çalışmada Atatürk Kitaplığı Muallim Cevdet bölümü K. 479 numaralı şiir mecmuasının edisyon-kritiği yapılmıştır. Eserin yazarı ve ismi belli değildir. Mecmuanın incelenme kısmında bunlara değinilerek eserin yazılış tarihi verilmeye çalışılmıştır. Eserde 535 gazel, 11 kıt‘a, 14 matla‘ ile Belgrad’ın fethi için düşürülmüş bir tarih bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak Kanûnî Sultan Süleyman devri şairlerini kapsayan şiir mecmuası ağırlıklı olarak 16. asır olmak üzere 15. asır şairlerini de ihtiva etmektedir. Mecmuada kayıtlı olup divanları bulunan şairlerin kitap ve makale şeklinde olanlar ile karşılaştırılıp farklılıkları gösterdik. Diğer yandan incelenen divanlar genellikle nüsha karşılaştırılmalı olduğu için şiir mecmuasındaki farklar divanların karşılaştırılmalı kısımlarında verilmiş durumdaydı bu yüzden sadece karşılaştırmalı nüshalarda olmayan farklılıklar ve divanlarda bulunmayan gazel veya beyitler gösterildi. Tezde giriş kısmında mecmua tanıtılırken mecmuaların Türk edebiyatı içerisindeki önemi hakkında kısa da olsa değinmeye çalıştık. Mecmuanın incelenmesi, mecmuada şairlerin kullandığı vezinler, mecmuanın önemli özelliklerinden sayılabilecek biyografik bilgiler-bu biyografik bilgiler mecmua içinde kayıtlı olup ayrı bir başlık altında öneminden dolayı- mecmuanın metin kısmı, mecmua hakkında sonuç kısmında değerlendirme, kaynakça ve şairlerin şiirlerinin mecmuadaki yerlerini gösteren bir dizin eklendi.

In this study, critical edition of poem majmua numbered K. 479/ Atatürk Kitaplığı Muallim Cevdet section has been examined. Author and name of the work are uncertain. In the review, it has been aimed to give date of inditement referring to these. There exists 535 ode/ gazel, 11 quatrains, 14 matlas and date of conquest of Belgrade written down. Predominantly, poem majmua covering poems of Kanuni Sultan Suleyman era includes mainly poets of 15. and 17. centuries. We have compared poets registered in divans in the garb of book and essay pointed out differences. On the other hand, for divans are page comparative, differences in poem majmuas have been present in comparative sections of divans. Therefore, differences nonexistent in comparative pages and odes/ gazel or couplets have been propounded. In introduction, while majmua is acquainted, we have endeavoured to touch on importance of majmuas in Turkish literature. Examination of majmua, rhythms used by poets in majmua, biographic informations possibly to be counted as significant-significance of informations regidtered under another title-, text of majmua, evaluation on majmua in final part, bibliography and index indicating spots of poems of poets.
Keywords: Tarih ve Eleştiri; Türk Dili; Türk Edebiyatı