İşletmelerde hile riski ve Türk işletmelerinde hile riskinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi - Akdemir, Çağla (My University, 2010)
erlendirmesi, Türk İşletmelerinde Hile Riski ÖZET İŞLETMELERDE HİLE RİSKİ VE TÜRK İŞLETMELERİNDE HİLE RİSKİNİN ÖLÇÜLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ Hile, bütün ülkelerde önemli bir sorun olarak kabul edilmektedir. Globalleşme, artan rekabet, teknolojideki hızlı gelişmeler ve ekonomik krizler tüm ülkelerde hile riskini arttıran genel unsurlardır. Hilenin işletmelere olan ciddi etkisine rağmen, birçok işletmenin hala hileyi önlemek, ortaya çıkartmak ve karşılık vermek için geliştirilmiş sistem ve prosedürleri yoktur. Çalışmamızın temel amacı işletmelerde hile riskini azaltma konusunda önemli etkileri olan hile riski değerlendirme sürecinin anlatılmasıdır. Hilenin önlenmesi ve ortaya çıkartılmasına yardımcı olan hile riski değerlendirmesi, işletmenin hile risklerini tanımlayan, analiz eden ve bu risklere yönelik işletmede varolan kontrolleri değerlendiren bir süreçtir. Çalışmada ayrıca hile riskini azaltıcı kontrollerin Türk işletmelerinde hangi seviyede uygulandığı araştırılmıştır. Bu amaçla 180 işletmeye 103 soru yöneltilmiştir. Araştırma sonucunda işletmelerde uygulanan kontrollerin yeterli olmadığı sonucuna varılmıştır. İşletmelerde hile bilincinin arttırılması, hile riskinin azaltılmasına yardım edecektir. Fraud Risk Assessment, Fraud Risk in Turkish Enterprises

FRAUD RISK IN ENTERPRISES; MEASUREMENT AND ASSESSMENT OF FRAUD RISK IN TURKISH ENTERPRISES Fraud is considered as a significant problem in all countries. Globalization, increasing competition, rapid developments in technology and economic crises are the general factors that increasing fraud risk in all countries. Despite of the serious impact that fraud presents to enterprises, many of them still don’t have systems and procedures in place to prevent, detect and respond to fraud. The main purpose of our study is to explain the fraud risk assessment process which has a significant impact in reducing fraud risk in enterprises. Fraud risk assessment is a process that identify, analyse fraud risks and assess the existing controls for the risks in enterprises which assists to prevent and detect fraud. In this study the application levels of fraud mitigating controls in Turkish enterprises is also researched. For that purpose 103 questions asked to 180 enterprises. It is concluded that the existing controls in enterprises are not adequate. Increasing fraud awareness will assist to mitigate fraud risk in enterprises.
Keywords: Muhasebe; Muhasebe Denetimi; Risk Yönetimi