Hormon pozitif meme kanseri hücre hatlarında yüksek yoğunluklu lipoprotein-2 alt fraksiyonu ve astaksantinin in vitro etkileri - Tarhan, Duygu (My University, 2024)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hormon pozitif meme kanser hatlarında astaksantin ve HDL-2 alt fraksiyonunun, hücre sinyal yolaklarında ve apoptozda, reseptör aracılı etkilerini araştırmak ve kombinasyonlarının sinerjik etkilerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu tez çalışmasında, MCF-7 hücreleri üzerinde, astaksantin, HDL-2 alt fraksiyonu ve kombinasyonunun anti-kanserojen, apoptotik ve SR-B1 reseptörü üzerindeki etkileri araştırıldı. MCF-7 hücrelerine, astaksantin, 10-50-100-250-500 µM ve HDL-2, 10-25-50 µg/ ml konsantrasyonlarda uygulandıktan sonra (24 saat), MTT yöntemi ile hücre proliferasyonu incelendi. MTT sonuçlarından elde edilen bulgular doğrultusunda astaksantin, HDL-2 ile kombine edilerek tekrar uygulandı ve MTT ile değerlendirildi. Kombinasyonun, apoptotik hücre ölüm mekanizmalarına olan etkisi, RayBio® C-Serisi, İnsan Apoptoz Antikor Array C1 ile incelendi. Bulgular: Astaksantinin değişen dozlarda MCF-7 hücre hattında, hücre proliferasyonunu azalttığı, apoptozu arttırdığı görülmüştür. Bu etki HDL-2’de oldukça az gözlenmiştir. Astaksantin ve HDL-2 kombinasyonu ile, antiproliferatif ve apoptotik etki daha fazla görülmüştür. Sonuç: Astaksantin HDL-2’ ye oranla tek başına hormona duyarlı epitelyal meme kanseri hücre hattında antiproliferatif etki gösterdiği, ancak kombinasyonlarının apoptoz üzerinde daha etkili olduğu gözlemlenmiştir. Sonuçlarımız meme kanseri tedavisine umut vadeden bir bakış açısı sağlamıştır.

Objective: The aim of this study is to investigate the receptor -mediated effects in hormone positive breast cancer lines, astaxanthin and HDL-2 sub -fraction, in cell signal pathways and apoptosis, and to determine the synergistic effects of combinations. Material and Methods: In this thesis study, the anti-carcinogenic, apoptotic and SR-B1 receptor effects of astaxanthin and HDL-2 subfraction on MCF-7 cells were investigated. After applying astaxanthin at 10-50-100-250-500 µM and HDL-2 at 10-25-50 µg/ ml concentrations to MCF-7 cells (24 hours), cell proliferation was examined by the MTT method. In line with the findings obtained from the MTT results, it was re-applied in combination with astaxanthin and HDL-2 and evaluated with MTT. The effect of the combination on apoptotic cell death mechanisms was examined with RayBio® C-Series, Human Apoptosis Antibody Array C1. Results: It has been observed that astaxanthin alone, at varying doses, reduce cell proliferation and increase apoptosis in the MCF-7 cell line. This effect was very little with HDL-2. Antiproliferative and apoptotic effects were observed more with the combination of astaxanthin and HDL-2. Conclusion: It has been observed that only astaxanthin has a strong antiproliferative effect on the hormone-sensitive epithelial breast cancer cell line compared to HDL-2, but their combination is more effective on apoptosis. Our results provide a promising perspective on breast cancer treatment.
In vitro effects of high density lipoprotein-2 sub-fraction and astaxantine in hormone positive breast cancer cell lines
Keywords: apoptosis; apoptoz; astaksantin ve kanser High-density lipoprotein; astaxanthin and cancer; Breast neoplasms; hormona duyarlı meme kanseri; hormone-sensitive breast cancer; Meme tümörleri; Yüksek dansiteli lipoprotein