Kredi kartı işlemleri ve üye işyeri operasyonu (Anadolu kredi kartı uygulamaları) - Balcı, Arzuhan (My University, 2000)
Finansman dünyasının dinamik yapısı, değişen ve artan ihtiyaçları karşılamaya yönelik yenilikleri beraberinde getirmektedir. Tüketimin ve ülkeler arası dolaşımın giderek artması ve yaygınlaşması ile para yerine geçecek başka araçlara gereksinim duyulmuştur. Bu nedenle dünyanın her yerinde mal ve hizmet alımında kullanılabilen, nakit gereksinimlerini karşılayabilen, geri ödemeleri istenilen zaman diliminde ve miktarda yapılabilen kredi kartı adı verilen sistemi ortaya çıkarmıştır. Kredi kartı uygulaması, ülkemizde çok yeni olmasına ve geç tanışılmasına rağmen hızla kabul görmüştür ve bu sahada büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Özellikle son birkaç yıl içinde bireysel bankacılığa yönelen bankalar, bu alanda büyük rekabete girmiş durumdadırlar. Kredi kartı sistemi, alıcı ve satıcılar arasındaki mal ve hizmet ilişkilerinde geçerli, hızlı ve etkin bir ödeme aracına duyulan gereksinimden kaynaklanmıştır. Bu sistem, temelde para ve çek gibi ödeme araçlarının büyük ölçüde riskli ve külfetli olması nedeni ile oluşmuştur. Kredi kartlarını bir kaç sınıflandırma ile ayırmak mümkündür. Bunlar, kartın özelliklerine göre, hitap ettiği kitleye göre ve sisteme katılan taraflara göre sınıflandırmadır. Kredi kartı uygulaması, ancak bilişim teknolojisinden yararlanılarak gerçekleştirilebilir. Ülkemizdeki kredi kartı kurumlarını incelediğimizde, en son teknolojik gelişmelerin bu alanda kullanıldığı gözlenmektedir. Kredi kartı kullanımı, dolaşımdaki para miktarını azaltarak tasarruf mevduatının artmasını sağladığı gibi dolaşımdaki paranın azalması sonucu olarak kağıt paranın yıpranmasını da önlenmektedir. Kredi kartı kurumu, kartı alan ve kullanan birey ile kartın kullanılacağı işletme üçgeninde beslenen kredi kartı, kendine özgü kuralları olan ve bu üç taraf için de dikkat edilmesi gereken hususlar içeren, bilgi eksikliği ve sorumsuzluk durumunda ise sakıncalı sonuçlar doğurabilen bir sistemdir. Teknolojideki baş döndürücü gelişmeler ve bu gelişmelerin finans sektöründe kullanılması ile, herkesin sahip olacağı kartlar, mal ve hizmet alımında neredeyse tek değişim aracı olma özelliğini kazanacaktır. Kredi Kartı İşlemleri ve Üye İşyeri Operasyonu konulu bu tez, dört ana bölüm içermektedir. Birinci bölümde Kavramsal Açıklamalar ve Tarihsel Gelişim,İkinci bölümde Kredi Karı Sisteminin İşleyişi,Üçüncü bölümde, Anadolu Kredi Kartı Tur. ve Tic. A.Ş.- Uygulama İşletmesi, Dördüncü bölümde ise üye işyeri kabul ve operasyonu AKK uygulamaları incelenmiştir. İşyeri operasyonunun amacı, üye işyerinin sözleşmesinde belirtilen kredi kartlarını kabul etmesi ve kabul sırasında mevcut işlemlerin doğru yapılmasını sağlamaktır. İşyeri verimlilik ve performansının değerlendirilmesinde ise amaç, şirket karlılığının artırılması ile müşteri risk faktörünün azaltılmasıdır. Yerli ve yabancı kart sahibi itirazlarının, yurtiçi ve yurtdışı bankalar ve üye işyerleri ile olan problemli işlemlerin değerlendirilmesi ve çözümü için uygulanan işlemlerde amaç, en kısa zamanda en doğru sonuca ulaşabilmek için gerekli adımların tüm kurallar dahilinde atılmasıdır. Pazar araştırması, şirketin orta ve kısa vadeli proje hedefleri ve pazar politikalarının tesbitini amaçlamaktadır. Şirketin tüm ürün yelpazesini, ürün kalitesini ve konusunda deneyimli insan kaynaklarının tanıtımını yapmak, mevcut ve potansiyel müşteriler üzerinde, güvenilir ve kurumsallaşmış şirket imajının yaratılması için ise şirket tanıtıcı faaliyetler oluşturulur. Kredi kartı sektöründeki başdöndürücü gelişmeleri gözönüne alırsak, yeni ürün geliştirmenin pazarda varolabilmek ve etkin kalabilmek için ne kadar önemli bir proses olduğunun altını çizmeye gerek dahi yoktur. Bu proseste amaç; müşterinin mevcut ve gelişen piyasa koşullarına paralel doğabilecek ihtiyaçlarının giderilmesi için şirket kuralları ve yasal mevzuata uygun ürünler tasarlanmasıdır. Yukarıda bahsi geçen tüm tanım ve uygulamalar kredi kartı sektörünün temel noktalarıdır. Bir banka ya da kurumun bu sektörde varlığını sürdürebilmesi için tüm değişim ve gelişmeleri yakından takip etmesi, gerekirse uygulama ve teknolojisinde değişiklik yapması, sürekli araştırma ile potansiyel ve mevcut pazar ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bunların giderilmesi için gerekirse maddi ve işgücü kaynaklarını bu noktaya aktarması gerekmektedir. Böyle bir yatırım, günümüz dünyasında kuruma hem verimlilik, hem süreklilik, hem karlılık, hem de prestij gibi bir işletmenin sahip olmak isteyeceği tüm özellikleri sağlayabilecek potansiyeldedir.

Dynamic structure of the finace world brings together innovations aimed at to satisfy changing and increasing needs. Some different instruments substitute for money are became necessary because of increasing of consumption and circulation between countries. For that reason, credit card was appeared can used at all purchases of goods and services satisfied all cash necessities, and made payment back at all times and amounts. In spite of in our country credit card applications new and came late, accepted speedly from people and showed great improvements. Actually, banks which trended to private banking compete in this area. Credit card system came to light due to want a payment tool which valid and effective goods and services relations between customer and seller. This system consisted by virtue of being cash and cheque are risky and onerous. It is possible to seperate credit cards in some classes. These can be according to masse and parties in contribution. Credit card application can practiced only by using technology. When we examine the latest technological evalutions could seen at this area. Using credit cards reduce amount of money in circulation provide increasing of saving deposits and prevent frazzle of money. Credit card takes place between, credit card corporation, person takes and uses the card, and workshop, credit card is used in it. It is a system that contains some important points, and it can give birth drawback situations in the case of lack of information and irresponsibilities. Cards will be sole clearing instrument at purchasing goods and services with innovations in technology and using in finance sector. This thesis mentioned credit card transactions and member working place operations, and it contains 4 main parts: In first section, National Explanations and Historical Evalution; Working of Credit Card Company is the second section; in the third section Anatolia Credit Card Company - Application Business; and in the fourth section Aceptance of a Member Workshop and its Operations. The aim of member working shop operation to provide to accept the credit cards which specified in agreement of member working shop and doing existing transactions pending acceptance. The aim of efficieny and performance of member working shop is increasing profitability of company and decreasing customer risk factor. The aim of process in solution and appraisal of transactions about domestic and foreign card holders objection and troublesome process between domestic and foreign banks and member work shop is arrive to the best result as soon as possible. All these process is done regularly. The market research intents to determine short-term and long-term targets and market policies of the company. The company constitutes introducer activities to present all of product-line, quality of goods and experienced human resourses of the company and create corporation's image. It is inessential to underline the importance of developing new goods to survive and effect in the market place, if we consider great progresses in the marketplace. The aim of this process to design new regular goods to satisfy market needs and wants. All these mentioned definitions and applications are main points of the credit card sector ıt is necessary to follow all changes and developments, make change in technology in the case of exigency, decide potential and existing market needs with continual research and transfer present material and human resourses to this point to survive in this sector for a company or a bank. This kind of investment provides, productivity, profitability, performance, and the prestige to the company in our days.
Keywords: BANKACILIK - KREDİLER; Kredi Kartları Türkiye