Maliyet yönetim sisteminin etkinliğinde faaliyet denetiminin rolü ve uygulanması - Pamukçu, Neşe (My University, 2005)
Tez yedi bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde denetim kavramı, unsurları, amaçları, türleri, genel kabul görmüş denetim standartları, denetim süreci, denetçi kavramı ve denetçi türleri incelenmiştir. İkinci bölümünde ise faaliyet denetimi tanımlanarak amaçlarından, kapsamından, mali tablolar ile karşılaştırılmasından, yapısından, sınıflandırılmasından, özelliklerinden, zamanlamasından ve bu denetimi gerçekleştirirken izleyeceğimiz süreçten bahsedilmiştir. Faaliyet denetiminde izlenecek süreçte ayrıntılı şekilde bu bölümde açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, maliyet yönetim sisteminin tanımı yapılmış ve maliyet yönetim sisteminin kurulması ile uygulanan maliyet yöntemleri ele alınmıştır. Dördüncü bölümde de maliyet yönetim sistemi ile faaliyet denetimi arasında ilişki ele alınmıştır. Faaliyetlerin yönetiminden, faaliyet denetiminin boyutundan, faaliyetlerin ölçülmesinde yararlanılan oranlardan, faaliyet göstergeleri ve denetiminden, son olarak da maliyet sisteminde faaliyet denetiminin kullanılması hakkında bilgi verilmiştir. Beşinci bölümüne uygulama yapılarak bir şirketin maliyet yönetim sisteminin verimli olup olmadığı faaliyet denetimi sayesinde incelenmiş. Buna göre de şirketin değerlendirilmesi yapılarak kullandığı maliyet yönetim sistemi hakkında yorumlar yapılmıştır. Tezin altıncı bölümünde sonuç kısmı yer alırken yedinci bölümünde de yararlanılan kaynaklar belirtilmiştir. The thesis has got seven part. The first part is about audit and audit's aims, elements, specieses, general accaptibal auditing principles, auditors, auditor's elements. Second part is about an operational audit involves a systematic review of an organization's activities, or a part of them, in relation to the efficient and effective use of resources. Sometimes this type of audit is referred to as a performance audit or management audit. The purpose of an operational audit is to assess performence, identify areas for improvement and develop recomendations. Third part is about cost management, fourth part is about relation between operational audit with cost management. The thesis has got a example about cost mangement and operational audit. Sixth part is result and last part is bibliography.
Keywords: Denetim; Faaliyet Denetimi; Maliyet Yönetimi