Sağlık diplomasisi: Türkiye için model önerisi - Kahraman, Nida (My University, 2019)
Yeni bir politika alanı olan sağlık diplomasisi; kamu diplomasisinin uygulama alanıdır. Kamu diplomasisi; dış politika hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla bir ülkenin yabancı halkları etkilemeye yönelik kullandığı iletişim yöntemidir. Küreselleşmenin etkisiyle sağlık uluslararası politikada ön plana çıkmıştır. Günümüzde hiçbir ülke sağlık sorunlarıyla tek başına mücadele edemez. En başta güvenlik endişesiyle sınırları aşan salgın hastalıklar, işbirliği ve diyalog gerektirmektedir.Sağlık diplomasisi; yabancı kamular nezdinde bir ülkenin imajının ve ülke markasının oluşturulmasına katkı sunabilecek yumuşak güç kaynaklarındandır. Birinci bölümde kamu diplomasisi, yumuşak güç, kamu diplomasisi ile ilişkili kavramlar, kamu diplomasisi modelleri ve kamu diplomasisinin uygulama alanlarına yer verilmiştir. İkinci bölümde ise kamu diplomasisinin uygulama alanı olan sağlık diplomasisi kavramının, tarihçesi, dış politika ile olan bağlantısı, dahil olan aktörler kamu diplomasisi, yumuşak güç etkileşimi, sağlık diplomasisini başarı ile uygulayan ülkeler, uluslararası anlaşmalar açıklanmış ve analiz edilmiştir.iiBirinci ve ikinci bölümde verilen bilgiler ışığında; Türk kamu diplomasisi incelenmiş, sağlık diplomasisine yönelik mevcut durum analiz edilmiştir. Sağlık diplomasisine bir ülkede katılması gereken, politikayı şekillendirebilecek akademisyenler ve uygulayıcılarla yarı yapılandırılmış soru formu eşliğinde derinlemesine mülakat yapılmıştır. Derinlemesine mülakatlardan çıkan görüşler, analiz edilen küresel anlaşmalar, deklarasyonlar ve ulusal raporlar doğrultusunda; Türkiye’ye yönelik sağlık diplomasisi modeli önerilmiştir. Kültürel diplomasi, insani diplomasi kalkınma yardımlarına 4. bir boyut olarak sağlık diplomasisi de açıkça dış politikamıza eklenmelidir. Yumuşak güç kaynağı oluşturan bu araçların stratejik kullanımı sayesinde olumlu yönde oluşturulan algı Türkiye’nin uluslararası ilişkilerde daha fazla işbirliği ve diyalog geliştirmesini sağlayacaktır.

As a new area of politics, health diplomacy is the implementation area of public diplomacy. The latter is a government-sponsored effort to impress foreigners in order to accomplish foreign policy targets. With the effects of globalization, health has been a prominent topic for international politics. Today, no country can cope with health issues on its own. Simply, epidemics that cross borders require collaboration and dialogue at least for reason of safety.Health diplomacy is among soft power sources that are likely to contribute to a country's image before foreign institutions, and it may help and support establishing a good name for that country. Chapter 1 relates to public diplomacy, soft power, concepts associated with public diplomacy, public diplomacy models, and implementation areas while Chapter 2 discusses and analyzes historical background of health diplomacy as an implementation area of public diplomacy, its connection with foreign politics, actors involved in it, interaction with soft power as a means, countries that have successfully established health diplomacy, and international agreements.ivGiven the information in chapters 1 and 2, the Turkish public diplomacy has been scrutinized and current situation of the health diplomacy has been analyzed. Academicians and practitioners who are capable of forming politics hence should take part in national health diplomacy participated in an in-depth interview by way of a semi-structured question form. A health diplomacy model for Turkey is recommended based on the opinions extracted from in-depth interviews, and global agreements, declarations and national reports analyzed in the paper. Explicitly, health diplomacy should be added to our foreign politics as a 4th dimension to cultural diplomacy, humanitarian diplomacy development assistance. Strategic use of these means, which are recognized as soft power sources, will structure a positive perception, which, in turn, enables improved collaboration and dialogue in Turkey's international contacts.
Keywords: Communication; Dış Politika; Foreign Policy; Halkla İlişkiler; health diplomacy; İletişim Public Diplomacy; Kamu Diplomasisi; Public Relations; Sağlık Diplomasisi; Soft Power; Yumuşak Güç