İmâmü’l-Haremeyn El-Cüveynî’nin usûl düşüncesinde istidlâl - Örs, Hüseyin (My University, 2017)
İstidlâl, usûl düşüncesini bir bütün olarak sunabilen önemli kavramlardan biridir. İstidlâl delile dayalı bir düşünmeyi ifade ettiği için bütün İslami ilimlerde tartışılmıştır. Usul-i fıkıhta ise ele alınan ilk kavramlardan biri olup zamanla farklı anlamlar kazanmıştır. En fazla kullanıldığı anlam ise delil talebinde bulunmaktır.

The concept of inference/ istidlal is one of the important concepts which can present the thought of Jurisprudence as a whole. Since Istidlâl expresses a proof-based thinking, all Islamic scholars have discussed it. Istidlâl is one of the first concepts dealt with in Usul-i fıkh (Jurisprudence) and has gained different meanings over time. The most commonly used meaning is evidence.
Keywords: considerations of puplic interest; Cüveynî; delil; evidence; Hukuk; İslam dini; İstidlâl; Juwayni; maslahat İstidlâl/ inference